KRAJ POTRAGE

DVADESET GODINA POLICIJA JE TAPKALA U MRAKU, A ONDA SE DOGODIO PREOKRET Poznatom detektivu banuli na vrata doma u Amsterdamu

 Profimedia, Alamy
 

Nizozemac Arthur Brand, kojega smatraju Indianom Jones u svijetu umjetnosti jer je u vječitoj potrazi za izgubljenim ili ukradenim umjetničkim djelima, pronašao je Picassovu sliku vrijednu 25 milijuna eura. Riječ je o "Portretu Dore Maar" koja je ukradena sa jahte saudijskog šeika 1999. godine.

Portret Dore Maar nastao je 1938. godine i vjeruje se da danas vrijedi 25 milijuna eura.

Dora Maar, pravim imenom Teodora Marković, nadrealistička je umjetnica podrijetlom iz Hrvatske koja je sedam godina bila Picassova ljubavnica i muza. Umjetnina je visjela na zidu doma Pabla Picassa do njegove smrti 1973. godine.

Brand je otkrio da je sliku iz 1938. godine predao osiguravajućoj kompaniji početkom mjeseca, javio je AFP. Otkriće rijetkog portreta Dore Maar predstavlja kulminaciju četverogodišnje istrage pljačke luksuzne jahte "Koraljni greben", koja je bila usidrena na Antibima.

Krađa Picassove slike, koja je u to vrijeme vrijedila sedam milijuna dolara, stjerala je u kut francusku policiju, a bogate ljubitelje umjetnosti natjerala da pojačaju osiguranje. Ponuđena je i velika nagrada za pronalazača umjetnine.

Nakon četiri godine potrage čiji su putevi vodili do nizozemskog kriminalnog podzemlja, dva posrednika pojavila su se na vratima Brandove kuće u Amsterdamu prije deset dana sa nestalom slikom.

"Oni su kod sebe imali Picassa, sada vrijednog 25 milijuna eura. Slika je bila umotana u vreće za smeće", rekao je Brand za AFP.

Ovo je još jedan uspjeh Branda, koji je prošle godine uspio vratiti Cipru ukradeni mozaik star 1.600 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:11