ULTIMATIVNI VOĐA

'EVO VAM GA' Varaždinski umjetnik usred Zagreba izvjesio ogromnu sliku čovjeka koji je kombinacija Franje Josipa, Tita, Pavelića i Tuđmana

 Ivan Mesek
Akademski kipar Ivan Mesek napominje kako je na ovaj način "utažio vječitu želju ovog naroda za silovitim vođama"

Umjetnik Ivan Mesek jučer je preko fasade HDLU-a izvjesio sliku četiri puta četiri metra, koju je nazvao “Evo vam ga!”.

Muškarac koji se vidi na slici, u mnogo nijansi sive boje, s naočalama i brkovima, nastao je kombinacijom nekoliko političara koji su, svaki u svoje doba, vladali ovim krajevima, pa tako kombinira Franju Josipa (brkovi), Josipa Broza Tita (kosa), Antu Pavelića (polovica lica) i Franju Tuđmana (druga polovica lica). Autor napominje kako je na ovaj način “utažio vječitu želju ovog naroda za silovitim vođama”, ironično tumačeći da je na ovom portretu, kombinacijom četvorice likova, nastao “ultimativni vođa” te nadodaje kako nije nebitna niti pozicija rada jer je s fasade usmjeren prema sjedištima obje vodeće stranke.

Burne reakcije

Na sunčan dan, dok sjedimo ispred HDLU, uz prolaznike, đake iz obližnjih gimnazija, posjetitelje Bijenala slikarstva i šetače pasa, umjetnik ovako objašnjava nastanak ideje: “U Galerijskom centru Varaždin (čiji je ravnatelj, op.a.) izložili smo fotografije koje je snimao Tito. Reakcije su bile vrlo burne, jedni su rekli da izlažemo radove zločinca, a čak sam dobio i prijeteće pismo u kojem je stajalo da će me progutati mrak, dok su drugi euforično čestitali na izložbi”. Potaknula ga je, kaže, i “retorika koja se uvijek javlja kad krenu predizborne kampanje”.

Postavljanje Mesekove slike na zgradu HDLU (foto: Damjan Tadić / CROPIX)

Podsjetimo, inače, kako se varaždinski umjetnik Mesek svojedobno i sam okušao u politici, bio je dogradonačelnik u mandatu Ivana Čehoka, političara koji je kasnije optužen za malverzacije. Što se, pak, tiče njegove produkcijske strane, Ivan Mesek je u Varaždinu među ostalim pokrenuo i Bijenale modne fotografije te posjećene Dane performansa, koji se održavaju četrnaest godina i vrlo su popularni među likovnom publikom, također je bio na čelu varaždinskog HDLU, a trenutačno je ravnatelj Galerijskog centra Varaždin.

Mesek je, inače, diplomirao kiparstvo, no bavi se podjednako i slikarstvom i kiparstvom i performansom.

Ivan Mesek (foto: Damjan Tadić / CROPIX)

Ove godine, na međunarodni Dan sjećanja na Holokaust, postavljena je spomen-ploča članovima židovske zajednice u Varaždinu, koju je ovaj umjetnik oblikovao jednostavno i dostojanstveno.

Njegovi su, pak, performansi, često vrlo provokativni i s dosta smisla za humor, spomenimo primjer kada je bio sudionikom rezidencijalnog programa “Art in general” u New Yorku, te je pritom izveo performans “Homesick” (Čežnja za domom).

Performans u New Yorku

Performans se sastojao od toga da je ispred kuće u kojoj je tada stanovao u Brooklynu izašao s ligeštulom, fotografijom i CD playerom. Ispružio je ligeštul, legao je udobno na njega u kupaćim gaćicama, kao da se sprema na kupanje, te pustio zvuk cvrčaka s CD-a, stavio je pred sebe uvećanu fotografiju mora kod Dubrovnika, prekrižio ruke pa se cijelo popodne odmarao.

Inače, slika koja je od jučer na fasadi HDLU-a ostaje do 9. studenoga, dakle, uklonit će se dan nakon izbora. Mesekov rad jedini je umjetnički rad koji komentira ovogodišnje izbore, Sve više umjetnika, naime, bježi u larpurlartizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:21