SJAJNA IDEJA

FOTO: MIŠEVI U ŠVEDSKOJ IMAJU SVOJ GRAD, DUĆANE, RESTORANE… Paralelni svijet namijenjen isključivo glodavcima postao hit na internetu

 Instagram

Koristite li društvene mreže aktivno, teško da su vam onda ovih dana promakle fotografije neobičnog projekta koji se odvija na ulicama Malmoa. Međutim, ako ste se i zatekli u tom švedskom gradu, postoji velika mogućnost da vam je ovaj šašavi projekt i promaknuo jer biste se trebali dobro zagledati u rubove pločnika da biste vidjeli što se događa.

U jednom kvartu, uz podrumske prozore tik na pločniku počeli su nicati preslatki, minijaturni poslovni prostori namijenjeni - miševima.

Tako sad u Malmou možete pronaći pekaru, dućan sa sirom, dućan s orašastim plodovima, restoran i koješta drugo, ali veličine palca. Ispred tih minijaturnih prostora parkirani su jednako tako mali bicikli, iscrtani su grafiti, a neki su lokali zaključani - sve što biste očekivali od jednog grada, samo u puno manjoj verziji.

Iza projekta stoji umjetnička grupa koja se prozvala Anonymouse MMX (ne, nemaju veze sa skupinom Anonymous) i svoje radove predstavljaju preko društvenih mreža.

ENGLISH BELOW. Invigningen av restaurangen Il Topolino möttes av ett något större tryck än beräknat. Det var kul men lämnade ett visst slitage på lokalerna, så under kvällen valde vi att hålla stängt för lättare renovering. (det kan ha funnits en incident med en kock och dåligt dragna ledningar). Men nu är vi åter på plats igen och välkomnar lagom till frukosten. ###### The grand opening of Il topolino was met with a slightly larger interest than anticipated. Its been good fun by also resulted in a bit of a wear on the inventory, so this afternoon we were forced to shut down temporarely (there might have been an incident with a chef and some loose wiring). Anyways, we're back again, just in time for breakfast! Cheese out! #anonymouse

A photo posted by AnonyMouse (@anonymouse_mmx) on

‘Jednostavno je šarmantno zamisliti svijet u kojem miševi žive paralelni život našem, ali malo skriveni od pogleda’, rekao je jedan od članova za Huffington Post koji, kao i ostatak ekipe, želi ostati anoniman.

Kao inspiraciju za ideju navode ilustratora Dona Blutha, Disneyja i autoricu ‘Pipi Duge Čarape’, Astrid Lindgren, a rade s materijalima koje pronađu:

‘Lokale smo napravili od predmeta koje leže naokolo pa se tu radi o skupljenom materijalu poput čepova, limenki, šibica, gumba i slično. Ideja je bila da koristimo predmete koje bi i miševi sami skupili kad bi htjeli izgraditi svoj grad’, naveo je jedan od umjetnika u mailu.

#anonymouse #anonymouse_mmx #Malmö

A photo posted by AnonyMouse (@anonymouse_mmx) on

#anonymouse_mmx @anonymouse #möllan

A photo posted by AnonyMouse (@anonymouse_mmx) on

#anonymouse #anonymouse_mmx #Malmö

A photo posted by AnonyMouse (@anonymouse_mmx) on

Nažalost, dućani nisu otvoreni, ne posluju, no sva hrana koja se ondje nudi primjerice je prava. ‘Osim ako se ne nađe neki miš sa znanjem obijanja brava, sumnjam da će uspjeti doći do poslastica’, dodao je.

Ideja im je da paralelni grad zaživi i u svijesti građana, a to se već i događa obzirom da je netko nepoznat ispekao minijaturna peciva dok je netko drugi dodao minijaturne plakate scenama.

Pratiti ih možete na Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:52