BLAGO STAROG VIJEKA

FOTO: OPLJAČKAN JEDAN OD NAJVEĆIH EUROPSKIH POVIJESNIH MUZEJA Lopovi su pobjegli sa zbirkom antičkog nakita vrijednom čak milijardu eura!

 Matthias Rietschel / REUTERS
 

Jedan od najvećih europskih povijesnih muzeja, Zeleni trezor (Grünes Gewölbe) u Dresdenu, rano jutros je opljačkan, a lopovi su odnijeli zbirku vrijednu više od milijarde eura, izvijestila je policija.

Njemački mediji pišu da je ukradena povijesna kolekcija antičkog nakita.

U muzeju se čuva jedna od najvećih kolekcija nakita, a po informacijama policije lopovi su provalili u povijesni dio muzeja koji čine dva dijela.

U jednome se čuva blago od razdoblja Augusta II. do 1733. godine, a u drugome novom odjelu nalaze se posebni predmeti koje su muzeju darovali pojedinci.

Policewoman walks outside the Green Vault city palace, unique historic museum that contains the largest collection of treasures in Europe after a robbery in Dresden, Germany, November 25, 2019. REUTERS/Matthias Rietschel
Matthias Rietschel / REUTERS

Zasad nije poznato što je točno ukradeno. Po pisanju Bilda u muzeju je došlo do prekida električne energije te se pretpostavlja da je riječ o sabotaži.

Kradljivci su pobjegli automobilom te se za njima traga, rekao je novinarima glasnogovornik policije Thomas Geithner.

FILE PHOTO: German Chancellor Angela Merkel stands beside museum director Dirk Syndram (during her visit to the Gruenes Gewoelbe (Green Vault) at the Royal Palace in the eastern German city of Dresden September 1, 2006.  Picture taken September 1, 2006.  REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo
Arnd Wiegmann / REUTERS
Njemačka kancelarka Angela Merkel u posjeti muzeju u Dresdenu 2006.

Dodao je kako se vjeruje da je požar koji je izbio tijekom noći na obližnjem Augustovom mostu povezan s nestankom električne energije.

Muzej čini deset bogato ukrašenih prostorija u kojima je izloženo oko 3000 komada nakita i ostalih remek-djela izrađenih od zlata, srebra, dragog kamenja, bjelokosti i drugog vrijednog materijala.

A policeman checks for evidence outside the Green Vault city palace, unique historic museum that contains the largest collection of treasures in Europe after a robbery in Dresden, Germany, November 25, 2019. REUTERS/Matthias Rietschel
Matthias Rietschel / REUTERS

Zgrada je bila oštećena u Drugome svjetskom ratu, ali je obnovljena. Od ponovnog otvaranja u rujnu 2006. godine jedno je od najposjećenijih mjesta u gradu Dresdenu.

Jedan od najvrednijih izložaka dresdenskoga muzeja, zeleni dijamant od 41 karata, trenutačno se nalazi u njujorškome Muzeju umjetnosti Metropolitan u sklopu izložbe "Making Marvels: Science and Splendor at Courts of Europe".

A general view of Green Vault city palace, unique historic museum that contains the largest collection of treasures in Europe after a robbery in Dresden, Germany, November 25, 2019. REUTERS/Matthias Rietschel
Matthias Rietschel / REUTERS
Njemački povijesni muzej u Dresdenu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:55