MARES UNDERWATER

FOTO: PROGLAŠENE NAJLJEPŠE PODVODNE FOTOGRAFIJE Na natječaj stigle stotine fotografija, žiri je imao dosta težak posao, ovo su pobjednici

Kategorija compact Fashion & Creativity, 1.mjesto
 Plamena Mileva
 

Završeno je 8. po redu natjecanje u podvodnoj fotografiji Mares Underwater Photo Marathon 2020, koje je bilo otvoreno za prijave od veljače do travnja ove godine. Natjecanje organizira Ronilački klub “Roniti se mora”uz generalnog sponzora Mares.

Fotografije za natječaj su se prijavljivale posebno za kompakt i posebno za DSLR fotoaparate u nekoliko kategorija: Ambijent sa ili bez modela, Olupina, Riba, Kreativa, Makro i Portfolio, a posebnu kategoriju činili su video materijali u trajanju do 3 minute.

FOTOGALERIJA: Pobjednički radovi natjecanja u podvodnoj fotografiji

Na natjecanju je sudjelovalo 437 natjecatelja iz čak 44 zemlje svijeta, što je ove godine bio rekordan broj. Međunarodni sedmeročlani žiri i ove je godine imao izuzetno težak posao da od vrhunskih fotografija odabere one najbolje.

Žiriranje fotografija preuzeli su renomirani podvodni fotografi: Wolfgang Poelzer (Austrija), Francesco Pacienza (Italija), Imran Ahmad (Malezija), Franco Banfi (Italija), Milan Tomažin (Slovenija), Goran Butajla (Slovenija) i organizator Mares UWPM-a Damir Zurub, a za video bili su zaduženi portugalac Nuno Sá i Pedro Vasconcelos s Madeire.

Posebno iznenađenje ove je godine nagrada Best of show koju je osvojila Majda Pavleković iz Hrvatske i to u kompakt kategoriji fotoaparata. U ukupnom DSLR poretku pobjednik je talijan Fabio Iardino, drugi je Galice Hoarau iz Norveške, a treće mjesto osvojio je Andrey Shpatak iz Rusije. U kompakt kategoriji ukupni su pobjednici redom talijani Raffaella Spagnolello (1. mjesto), Marco Panico ( 2.mjesto) i francuz Miguelle Ramirez.

U hrvatskom poretku prvo mjesto u DSLR kategoriji osvojio je Srđan Vrančić, drugo Ivana Nobilo, dok je brončanu medalju osvojio Dalibor Andres.

U kompaktu prva tri mjesta su: 1. Lovro Rašan, 2. Majda Pavleković ( također i Best of show) i 3. Nenad Škorić.

Najbolji video napravila je Katja Kieslich iz Njemačke, a u hrvatskom poretku Ivan Breslauer.

Zlato u kategoriji Portfolio osvojio je Paolo Bausani iz Italije.

„Konkurencija nam je ove godine bila vrlo teška i morali smo donijeti neke teške odluke u prosudbi fotografija” rekao je Damir Zurub, organizator natjecanja.

Nažalost, neke su fotografije morale biti diskvalificirane jer su poslane u pogrešnu kategoriju (riba / makro), neke su bile starije od 3 godine, a neke su previše manipulirane putem programa za obradu fotografija. Kako ovo natjecanje raste iz godine u godinu, sve fotografije koje su ušle u TOP 10 su dodatno provjerene kako bi se osiguralo poštivanje svih Mares UWPM pravila. Nakon detaljnijeg pregleda neke fotografije nisu mogle biti prihvaćene jer nisu u skladu s jasno napisanim pravilima.

Nažalost, zbog globalne pandemije ove godine neće biti ceremonije dodjele nagrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:36