GOSPODARI SVJETLOSTI

FOTO: PULA OSVIJETLJENA SPEKTAKULARNIM INSTALACIJAMA VISUALIA FESTIVALA Najbolji svjetski umjetnici svjetla demonstrirali svoje najuzbudljivije radove

AUTOR:
  • Barbara Ban

 • OBJAVLJENO:
 • 23.09.2017. u 15:30

 • Goran Šebelić / HANZA MEDIA

   

  Svih 15 instalacija Visualia Festivala raspoređenih po užem gradskom središtu osvjetljavat će Pulu do sutra u sklopu festivala svjetla Visualia. Jučerašnja večer bila je u znaku mappinga pod nazivom Lunar, a završna današnja bit će posvećena nastupu britanskog dvojca Lords of Lightning. Stalni postav svjetlosnih i mapping instalacija u gradskom središtu bit će od 20 sati do ponoći.

  Jedna od najzanimljivijih svjetlosnih instalacija svakako je novi video mapping „Lunar“ koji prati konstrukciju pročelja novoobnovljene zgrade na Forumu, a prikazuje zgode robota Roovera u sastavljanju i slanju rakete na Mjesec, što se tematski oslanja na Team Synergy Moon i međunarodno natjecanje Google Lunar Xprize za sigurno slijetanje robota na površinu Mjeseca.

  Goran Šebelić / HANZA MEDIA
   

  Cijela priča o Google Lunar XPrize proizlazi od udruge Vidulini koja je 2009. godine pokrenula Istarski svemirski program – prvi hrvatski svemirski program čime je i počela popularizacija i promocija astronautike kao važne karike u životu i radu "svakog običnog čovjeka" na našem prostoru. Godine 2010. Astronomska udruga Vidulini ulazi u međunarodni TEAM SYNERGY MOON koji se u sklopu Google Lunar XPrize natječe za glavnu nagradu i slijetanje prve privatne misije na Mjesec.

  U finalu natjecanja danas se nalazi svega 5 od početnih stotinjak timova, a TEAM SYNERGY MOON je jedan od tih pet. Ideju i priču mappinga Lunar razradili su Igor Vasiljev i Marko Bolković, dok mappiranu animaciju i glazbu potpisuje pulski umjetnik Saša Đuračić - Undertoon.

  Goran Šebelić / HANZA MEDIA
   

  Svjetski priznat umjetnik svjetla, Puljanin Dean Skira predstavio je na festivalu svoj novi svjetlosni paviljon „Twisted“. Ovogodišnja je festivalska premijera i „Point of View“, nova svjetlosna instalacija Marka Bolkovića i Visualia Group postavljena u Domu hrvatskih branitelja, a mnoge je privukla i instalacija iznenađenja na Portarati – svjetlosni automobil „FireFly“ Danila Vujisića i Visualie Group. Na Portarati je i „Laser Harp Q“, interaktivna zvučna i svjetlosna instalacija umjetničkog kolektiva Circus Lumineszenz iz Austrije.

  Elektronički glazbeni instrument u obliku trodimenzionalne kocke svira i svijetli kada laserske zrake ometu pokreti tijela u prolazu. Svirati se može na četiri okvira, ugođena na isti ton, što omogućava kolektivnu kreaciju.

  Goran Šebelić / HANZA MEDIA
   

  Giardini su oživjeli instalacijom „Visualia Tree“ kolektiva Visualia Group. Riječ je o stablu koje na zagrljaj odgovara glasovnom porukom te stvara pravu glazbenu i svjetlosnu predstavu. Vodenu fontanu na Danteovom trgu krasit će svjetlosna instalacija „Wishing Well“ koju potpisuju Marko Bolković, Igor Vasiljev i Visualia Group. Na svaki novčić bačen s ponekom željom fontana zahvaljuje raskošnim svjetlosnim  performansom. Svi ovdje prikupljeni novčići pomoći će da se nekom potrebitom također ispuni želja. Na Trgu sv. Tome kod katedrale navečer se pali „LightBox“, interaktivna video mapping instalacija koju su Puljani imali prilike vidjeti na Visualia Festivalu prošle godine, a omogućava manipulaciju videom bilo kojim predmetom stavljenim na osvijetljenu površinu LightBoxa. Autor Goran Goldin, osnivač umjetničkog kolektiva LiteMotif, poznati je programer i VJ umjetnik.

  U Kandlerovoj ulici video mapping „Invisible Window“ u izvedbi Visualia Group posjetiteljima je otvorio prozor u pulsku katedralu, otkrivajući ljepotu njezine unutrašnjosti. Doživljaju se pridružuje i stalni mapping mural „Noordung's Flight“ na zidu stare tvornice u Kandlerovoj, koji prikazuje portret i skice radova Hermana Potočnika (Noordunga), pionira astronautike i inženjera za raketnu tehnologiju rođenoga u Puli. Autori su članovi mladog kolektiva Chthonica, troje multimedijalnih umjetnika.

  Goran Šebelić / HANZA MEDIA
   

  U Titovom parku raspoređene su interaktivne svjetlosne i mapping instalacije „Light Oscillator“ te „Lighting Postcard“ koja je rezultat polaznika radionica VisuaLab - VJ &Mapping. „Light Oscillator“ kinetička je svjetlosna i zvučna skulptura Slovenca Tilena Sepiča inspirirana oscilacijama i kretanjima od atoma do planeta i svemira, ali i ekonomskih i društvenih oscilacija u svakodnevnom životu.

  Sinkronizacijom svjetla i zvukova iz prirode proizvodi se meditativna atmosfera. Tilen Sepič je multidisciplinarni dizajner, umjetnik novih medija i promicatelj opensource kulture. „Lighting Postcard“ velika je svjetleća razglednica na kojoj se projiciraju animacije zamišljenih likova, turističkih lokacija i situacija, a posjetitelji postaju dio virtualne stvarnosti. „Magic Garden“ magični je vrt biljaka i svjetlosnih gljiva Nikole Miletića i Zorana Licula te Visualia Group. Posjetitelj sam kreira svoj vrt. Instalacija reagira na pokret ruke, putem senzora upravlja se i svjetlom i zvukom pa „čarobni vrt“ oživi uz bezbroj audiovizualnih kombinacija. Do sada je „Magic Garden“ bio izložen na festivalima Bella Skyway u Poljskoj, Lumina Festivalu u Portugalu te u Francuskoj ususret festivala Fête des Lumières u Lyonu, jednom od najstarijih i najznačajnijih festivala svjetla u svijetu.

  „Nexus“ Igora Vasiljeva svjetlosna je instalacija inspirirana organskim formama koja kod promatrača razvija imaginaciju u pravcu različitih prirodnih fenomena. Čitavu atmosferu posebno pojačavaju svjetlosni stupovi „LightingSculptures“, umjetnička instalacija Visualia Group.

  Izdvajamo