PRONALAZAK IZ SNOVA

FOTO: STARICA GODINAMA IZNAD ŠTEDNJAKA DRŽALA REMEK-DJELO Sliku slučajno odnijela na procjenu, stručnjaci ostali bez daha: 'Vrijedi milijune eura!'

'Ruganje Kristu' čuvenog majstora Cenni di Pepa, poznatog i kao Cimabue
 Profimedia, AFP
 

U svojem domu pokraj Pariza jedna je starica, navodno u poznim 90-im godinama, držala sliku čuvenog talijanskog slikara Cenni di Pepa, poznatijeg kao Cimabue, piše BBC.

Nakon što je slika "Ruganje Kristu" dugo godinama visila iznad njenog štednjaka, starica ju je odnijela na procjenu vjerujući da se možda radi o vrijednoj religioznoj ikoni. Možete zamisliti njeno iznenađenje kad su joj otkrili da se radi remek djelu iz kasnog 13. stoljeća, koje bi na dražbi moglo dosegnuti cijenu od čak 6 milijuna eura!

Stručnjaci su procijenili da "nema sumnje" da se radi o dijelu Cimabuea, dijelu serijala slika koje je ovaj predrenesansni majstor naslikao krajem 13. stoljeća.

Da bi se utvrdila autentičnost slike, na njoj su provedeni razni testovi, između ostalog i korištenjem infracrvenog svjetla. Pritom su je i uspoređivali s drugim djelima Cimabuea.

This photo taken on September 23, 2019 in Paris shows a painting entitled
Profimedia, AFP
'Ruganje Kristu' čuvenog majstora Cenni di Pepa, poznatog i kao Cimabue

- Slike je napravila ista ruka - ustvrdio je za Le Figaro francuski stručnjak za umjetnine Éric Turquin. On je rekao i kako vjeruju da je slika dio većeg poliptiha iz 1280. godine koji je u više prizora prikazivao Kristovu muku i raspeće.

Inače, Cimabue bio pod velikim utjecajem bizantske umjetnosti, a smatra se i učiteljem čuvenog Giotta.

Gospod Turquin je za Le Figaro objasnio kako su stručnjaci shvatili da se radi o vrijednom i prastarom djelu.

- Ključan je bio okvir slike, u njemu doslovno možete pratiti tunele koje su probili crvi. Slične tragove našli smo u drugim dijelovima poliptiha.

Inače, slika na aukciju ide 27. listopada ove godine, vjerojatno negdje u Francuskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:32