EPK

FOTO: U RIJECI OTVORENA IZLOŽBA DAVIDA MALJKOVIĆA Stigli ministri kulture mnogih europskih država i brojni umjetnici: 'Rijeka je simbol otvorenosti'

 Srđan Vrančić / CROPIX
 

Riječka kiša nije omela u petak poslijepodne brojne građane Rijeke, ali i goste toga grada u kojem će se tijekom vikenda uz brojna događanja slaviti kultura, da pogledaju prvu od izložaba koje se spremaju u ovoj godini. Dan prije svečanog otvorenja Rijeke 2020. EPK u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti inaugurirana je izložba Davida Maljkovića "S kolekcijom", na kojoj je predstavljena zbirka muzeja koja dosad nije nikad dobila stalni postav.

Na otvorenje su došli ministri kulture mnogih europskih država, brojni umjetnici te pripadnici riječke kulturne scene, a izložbu je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Govoreći na otvorenju izložbe Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020. EPK rekla je da je projekt europske prijestolnice kulture iznimno važan i za Rijeku i za cijelu Hrvatsku.

"Rijeka je grad postojanja različitosti, simbol uključivosti i otvorenosti i izabrana je za europsku prijestolnicu kulture 2020. jer je ponudila vrhunski umjetnički i kulturni program u kojem Europa može pronaći drukčije lice. Rijeka je mješavina grubosti luke i industrije te veličanstvenog sjaja fine arhitekture, a svoju moć prihvaćanja razvila je tijekom turbulentne povijesti. Samo u posljednjih stotinjak godina ovaj grad i ljudi koji ga čine živjeli su u čak sedam različitih država, tako da se malo tko u svijetu može usporediti s Rijekom. Očekuje nas godina kulturnih događanja i projekata koji objedinjuju raznolikost tema Rijeke 2020. EPK"

Govoreći o umjetničkom radu Davida Maljkovića, kustosica izložbe Ivana Meštrov istaknula je da on u svojoj praksi koristi izložbu kao sirovi materijal i otvorenu formu. "Kroz njegove izložbe često cirkuliraju reminiscencije na njegove dosadašnje projekte, narativi, materijalne činjenice preživjelih oblika i prezentacijskih struktura samog autora.

Ovom se izložbom autor prvi put sveobuhvatnije bavi jednom javnom kolekcijom koja nije nužno direktan odraz njegovih dosadašnjih vizualnih istraživanja. No, rekla bih da ni tu ne nedostaje autoreferencijalnosti jer je upravo riječki MMSU bio okružje njegovih umjetničkih početaka 90-ih godina. Maljković je i rođen u Rijeci 1973."

Meštrov je istaknula da se kolekcija riječkog muzeja gradi od 1948., da se sastoji od oko 8000 artefakata i da je obilježena bogatom poviješću 20. stoljeća, kao i manifestacijama poput Bijenala mladih umjetnika.

Podsjetila je da je od osnutka Muzej promijenio više lokacija i imena, a od 2017. godine prvi je stanovnik novog riječkog art distrikta. - Nova lokacija donosi i nove izazove, a to nam svakako signalizira monokromna intervencija Dore Budor na fasadi muzeja - rekla je Ivana Meštrov i dodala da se u sklopu Maljkovićeve izložbe predstavlja još i Muzej kristalne lubanje, svojevrsna izložba u izložbi, muzej u muzeju, čiji je autor Niko Mihaljević.

Na izložbi postoji i bar koji vodi Damir Čargonja Čarli, važna figura riječke kulturne scene od 90-ih. Unutar izložbe djeluje i Radio Roža, prvi riječki internetski radio nastao iz želje i potrebe za praćenjem nezavisne kulturne scene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:48