URBANA UMJETNOST

FOTO: Ugledni muralisti iz cijelog svijeta pretvorili su Sisak u veliko platno

 

Sisak je glavni hrvatski grad murala. U posljednje dvije godine petnaestak ponajboljih hrvatskih i svjetskih muralista, suvremenih uličnih umjetnika, oslikalo je 17 gradskih fasada. Rezultat je to festivala ulične umjetnosti Re:Think Sisak, održanog lani i ovog ljeta. Treće izdanje bit će iduće godine.

Fasade zgrada u Strossmayerovoj, Hefeleovoj, Oktavijanovoj, Bakranovoj, Čuligovoj, Križanićevoj, Starčevićevoj… slikama umjetnika dobile su nov izgled, Sisak novi identitet, a Siščani izložbu slika na otvorenom.

Protiv sivila

Za organizaciju je zaslužan tim koji tvore Alma Trauber, Dahna Prskalo Peco i Dean Zlovolić. - Toliko se toga lošeg dogodilo našem gradu, da smo presretni ako smo uspjeli u nakani da im život učinimo ljepšim. A sudeći prema reakcijama Siščana koji su pročelja svojih zgrada stavili na raspolaganje umjetnicima te odjecima festivala, uspjeli smo - kaže Peco.

Svijet na dlanu

Svi radovi odreda oduševili su kritiku i publiku, a mural Totem, koji je ovog ljeta na fasadi stambene zgrade u Čuligovoj ulici u Sisku izradio meksički umjetnik Farid Rueda, priču o sisačkim muralima proširio je svijetom. Naime, ugledni internetski portal posvećen uličnoj umjetnosti streetart.tody uvrstio je mural Totem među sedam najboljih u svijetu za srpanj.

Zbog murala Sisak je postao važna točka na karti street art destinacija u Europi i svijetu. Murali su već počeli privlačiti turiste u Sisak, upiti stižu čak iz Velike Britanije.

U pripremi je treći festival Re:Think Sisak, na koji će biti pozvano desetak umjetnica. - Dobro ste čuli, 2018. na naš festival planiramo pozvati samo žene, da nam oslikaju nove murale u Capragu - kaže Dahna Prskalo Peco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:48