'EKSTRAVAGANTNA TIJELA'

FOTO: UZNEMIRUJUĆI PRIZORI PERFORMANSA U ZAGREBAČKOM TEHNIČKOM MUZEJU Zašila mrtvu svinju da upozori na odnos prema životinjama: 'Teško mi je to palo'

    AUTOR:
    • Patricia Kiš

  • OBJAVLJENO:
  • 18.09.2019. u 23:55

Zagreb, 180919.
Slovenska umjetnica Betina Habjanic izvela je performans sivanja svinje Love Act Marche Funabre u sklopu 5. trijenalnog festivala Ekstravagantna tijela u Hali V Tehnickog Muzeja Nikola Tesla.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

 

Na otvaranju festivala "Ekstravagantna tijela", koji organizira udruga Kontejner, a ove se godine održava na temu "Ekstravagantna ljubav", u Hali V Tehničkog muzeja, u srijedu je izvedeno nekoliko performansa, među njima i onaj slovenske umjetnice Betine Habjanič, koja je od razrezanih dijelova svinje, koristeći se medicinskim priborom, zašivala jedan uz drugi dijelove tijela ove mrtve životinje kako bi ju na simboličan način "vratila".

Umjetnica, koja je veganka, na ovaj način, kaže, želi upozoriti na patnju životinja koje se ubijaju radi prehrane.

 

Ovo je treći put da izvodi ovaj performans šivanja svinje, a kako nam je rekla neposredno prije početka performansa, za prethodnu izvedbu rada koristila je svinju koja je umrla prirodnom smrću, a ovaj put ju je morala kupiti.

"Teško mi je to palo, da sudjelujem u industriji mesa kupnjom, teško mi pada i izvoditi ovaj performans kao velikoj ljubiteljici životinja, no vjerujem da ću ovako utjecati na ljude da se zapitaju što čine."

FOTOGALERIJA: Prizori s performansa slovenske umjetnice Betine Habjanič

 

Svinju je šivala poprilično vješto, u bijeloj odjeći, po kojoj je, kako je performans trajao, bilo sve više krvi.

Festival je međunarodnog predznaka, a među mnogim izlagačima je zapažen je rad Siniše Labrovića, koji je uspio punih dvadeset četiri sata osmjehivati se, u sklopu performansa koji se mogao vidjeti na Trgu bana Jelačića.

Na izložbi su i robot koji nema emocije, snimke ljubavnih ugriza i slično, da nabrojimo samo neke radove.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo