FOTOREPORTAŽA

FOTO, VIDEO Ovakve fotografije zasigurno niste vidjeli: Otkrijte kako izgledaju Plitvice iz dubina ledenih jezera

Vrsni podvodni fotografi Marjan Radović i Damir Zurub zaronili su ispod zaleđenih Plitvičkih jezera

Vrsni podvodni fotografi Marjan Radović i Damir Zurub prošlu su subotu zaronili ispod zaleđenih Plitvičkih jezera i otkrili kako izgleda svijet tog hrvatskog nacionalnog parka ispod debelog leda.

Ova ekspedicija nije bila laka. Trebali su zatražiti dozvolu kako bi uopće mogli roniti na Plitvicama jer su jezera pod strogom zaštitom UNESCO-a. Iako je subota bila sunčana, Nacionalni park još uvijek je bio prekriven snijegom i ledom. Fotografi su s opremom teškom 70 kilograma i u ronilačkim odijelima pješačili nekoliko kilometara kako bi stigli do jezera.

Ronili su ispod dva jezera, Galovački buk i u jezeru ispod Malog Prštavca. Bilo im je hladno, temperatura vode iznosila je tek jedan stupanj, ali su znali da im je ovo jedinstvena prilika koja se neće ponoviti jer su oni prvi koji su zaronili u zaleđena Plitvička jezera.

- Bilo je fenomenalno. Na mjestima je bila dobra vidljivost, do 100 metara, a neki su dijelovi izgledali zastrašujuće. Fascinantno je da iako su slapovi bili zaleđeni, ispod njih nije bilo leda. A kada ste ispod slapova, to je druga perspektiv - kaže Radović.

Fotografi Radović i Zurub objavit će monografiju podvodnih fotografija s Plitvičkih jezera, a fotografije će se prikazati na izložbi u studenom u Rakovici i na Plitvicama.

Sve potrebne dozvole dobili su uz pomoć članova Dinarida - društva za istraživanje i snimanje krških fenomena, a kao potpora u akciji je sudjelovao i Ronilački klub HRVI NEMO ADRIATIC.

DIVING The Plitvice Lakes UNDER THE ICE from Marjan Radovic on Vimeo.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:16