FOTOGRAFIJA NA STARI NAČIN

Fotograf Miroslav Arbutina Arbe u Sisku osnovao Centar za stare fotografske procese, jedini takav u Hrvatskoj

Miroslav Arbutina Arbe
 Mate Piškor / CROPIX

U Sisku je počeo s radom “Atelier Siscia“, Centar za stare fotografske tehnike i procese, jedini takav u Hrvatskoj i među rijetkima u Europi. Osnivač Centra je poznati sisački fotograf Miroslav Arbutina Arbe, nekadašnji fotoreporter Jutarnjeg lista. Ciljevi Centra su, kako objašnjava Arbutina, očuvanje fotografske baštine, rad s mladima, primjena starih fotografskih tehnika, izrada replika starih fotografskih aparata na mjeh, izrada staklene kuće, te tečajevi i poduka u snimanju i izradi fotografija prema tehnologiji s početka fotografiranja i izrada fotografija.

- Zasitio sam se digitalne fotografije, želio sam nešto više, te sam otkrio jedan potpuno novi svijet fotografije i mnoge tehnike izrade fotografija na starinski način. Do danas sam svladao osam različitih tehnika koje ću rado prenositi drugima u “Atelieru Siscia“, pojasnio je Arbutina.

Centar za stare fotografske procese smješten je u Fotogaleriji 'Siscia obscura' u središtu Siska, gdje su održane mnoge izložbe, ali i radionice za mlade i odrasle. - Želja mi je da fotografijom 'zarazim' što više mladih. Radim već godinama s djecom iz vrtića, a želja mi je i uspostaviti kontakt s osnovnim i srednjim školama. Ideja je da za početak obiđem pojedine škole na području Siska i predstavim im neku od starih tehnika. Još prošle godine pokrenuo sam suradnju s Aktivom likovnih pedagoga Sisačko-moslavačke županije o održavanju tečajeva iz pojedinih starih procesa i primjena istih u likovnoj kulturi. Ovisno o tijeku i kvaliteti rada spreman sam prezentirati tehnike i likovnim akademijama i srednjim strukovnim školama. Tečajevi za nastavnike radit će se u foto galeriji i bit će besplatni, pojašnjava Arbutina.

Posebnu pažnju posvetit će izradi replika starih fotografskih aparata s mjehom. Naime, za izradu fotografija u tehnici mokrog kolodija obavezan je fotoaparat identičan aparatu otprije 150 godina. Osnovno je da mora imati kazetu u koju se postavlja staklo i mjeh kojim se izoštrava. - Prije dvije godine napravio sam takav fotoaparat koji je sada u funkciji, a u ovaj projekt uključit će se učenici Tehničke škole Sisak koji bi izrađivali metalne dijelove aparata na CNC stroju i Strukovne škole Sisak čiji bi učenici izrađivali drvene dijelove aparata. Platneni mjeh izrađivao bi se u foto klubu, gdje bi se kompletan aparat i slagao.

Postoji velika mogućnost i za prodaju ovakvih aparata te razvoj djelatnosti, ističe Arbutina. Zaključuje kako mu je želja u Sisku izgraditi tzv. staklenu kuću, atelijer sa staklenim krovom i staklenom sjevernom strane kuće. - Ovakvih ateljea vrlo je malo u Europi, svega 5-6, i najčešće pripadaju muzejima i teško je dobiti dozvolu za fotografiranje u njima jer su zaštićeni kao baština. Sisačka staklena kuća bila bi jedina u Europi dostupna svim zainteresiranim fotografima. Ovako osmišljen Centar za stare fotografske procese u Sisku bio bi jedinstven u Europi jer ne postoji atelier gdje se može naučiti toliko starih fotografskih tehnika i koji ima Staklenu kuću dostupnu svima, kaže Arbutina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:00