FOTOGRAFKINJA I FILMAŠICA

FRIEDL KUBELKA U PETAK U GALERIJI SC Poznata austrijska umjetnica koja je snimala pacijente sa psihijatrije u Senegalu, ali i članove svoje obitelji

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.11.2016. u 10:14

Friedl Kubelka

Foto portret 1966.

Portretnim filmovima vratila se nakon četiri desetljeća sustezanja od filma, dijeleći životno partnerstvo s bardom svjetske filmske avangarde Peterom Kubelkom

U izložbenom projektu FK – Friedl Kubelka One Is Not Enough, koji se otvara u petak, 4. 11.  u Galeriji SC u 19:30, fokus je na pojedinim serijskim radovima u kombinaciji s portretima kreativaca iz Senegala (pacijenti iz Atelier d'Expression, psihijatrijske klinike u Dakru) te slikama iz arhiva. "Izložena je skupina radova koje kontinuirano izrađuje od 1970-ih, serija Gedankenreihen, a u njoj su portretirane uglavnom žene u procesu razmišljanja.

U projekciji dijapozitiva u okviru programa otvorenja bit će predstavljena i poznata serija portreta filmaša American Independent Cinema (npr. Paula Sharitsa, Jacka Smitha, Morgana Fishera, Brucea Connera, Michaela Snowa, Jonasa Mekasa, Stana Brakhagea...). Također, u Galeriji SC bit će izložene portretne fotografije Kennetha Angera i Brucea McClurea te cjelovita serija Das Sechste Jahresportrait (1997/98), koju Kubelka rijetko pokazuje “, najavljuje kustos projekta Dietmar Schwärzler.

Friedl Kubelka

Kenneth Anger, kultni američki underground eksperimentalni filmaš i glumac

 

Program otvorenja popratit će i razgovor s umjetnicom u 20 sati.

Austrijska fotografkinja Friedl Kubelka, koja se  kao filmska autorica potpisuje s Friedl vom Gröller, poznata je po kratkim, crno-bijelim 16 mm filmovima, uglavnom bez zvuka. U trominutnim vinjetama podvrgava psihoanalitičkom pogledu kamere članove obitelji, slučajne prolaznike, ljubavnike i poznanike. Provocirajući granice između dokumentarnog i insceniranog, neugodnog i tabuiziranog, dirljivog i duhovitog, Kubelka gradi svoj redateljski postupak portretnih filmova. Njima se vratila nakon četiri desetljeća sustezanja od filma, dijeleći životno partnerstvo s bardom svjetske filmske avangarde Peterom Kubelkom.

Friedl Kubelka

Pin-up dia portrait

 

Profesijom fotografkinja, godinama radeći za "industriju ljepote", iscrpljuje teme starenja, kompleksnog odnosa kćeri i majke, fizičke i psihičke boli, tijela i erotike. Njezine filmove otkrivali smo postupno, kao i cijela filmska zajednica, upoznavši se s njima na prvim izdanjima 25 FPS festivala.

Friedl Kubelka

Senegal

 

Izložba je nastala u suorganizaciji Kulture promjene Studentskog centra i Udruge 25 FPS, a održava se u sklopu projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) kustoskog kolektiva WHW i Kathrin Rhomberg. Predstavlja radove iz bečke zbirke Kontakt zajedno s drugim povijesnim, suvremenim i novim radovima koji je interpretiraju i kritički preispituju. Projekt je posvećen Mladenu Stilinoviću (1947. – 2016.), i naslovljen je prema njegovom radu iz 1993. Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) odvijat će se tijekom nekoliko mjeseci (studeni 2016. – svibanj 2017.) u šest epizoda u raznim galerijskim prostorima, ateljeima umjetnika i privatnim stanovima.

Izložba je otvorena do 26. 11., radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13h.

Tagovi

Izdvajamo