IZLOG PREMA GRADU

GALERIJA f8 SLAVI PRVI ROĐENDAN Pogledajte izložbu studenata fotografije s Akademije

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.12.2018. u 12:04

Matej Jurčević, Ivan Idžojtić, Luka Jazić

 

U ponedjeljak 10. prosinca u 19 sati u ADU Galeriji f8 na Trgu Republike Hrvatske 8 u Zagrebu otvara se studentska izložba fotografija U procesu 2.

Izložba je dio programa kojim Akademija dramske umjetnosti, a posebno Katedra za fotografiju na Odsjeku snimanja, u suradnji s novoosnovanom Udrugom studenata ADU f420 obilježava prvih godinu dana rada Galerije.

ADU Galerija f8 otvorena je u prosincu 2017. povodom 45. obljetnice prve izložbe fotografija studenata filmskog i tv snimanja na Akademiji dramske umjetnosti.

Osnovana kao mjesto prezentacije i propitivanja odnosa publika – student umjetnik, s ciljem prezentiranja studentskoga rada koji je često nevidljiv te približavanja prvenstveno medija fotografije, ali i ostalih segmenata audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti zainteresiranoj javnosti predstavlja važan pomak na hrvatskoj umjetničkoj sceni.

Ivan Buvinić
 

Uz izložbeni program, u prostoru Galerije f8 održavale su se i javne prezentacije studentskih radova, umjetničkih istraživanja studenata i nastavnika Akademije te tribine i okrugli stolovi uz predavanja profesora i gostujućih umjetnika. Svojim djelovanjem Galerija f8 pruža vidljivost bogatoj akademijskoj umjetničkoj produkciji, prenosi stvaralačke impulse u urbani ambijent i čvrsto se ucrtava u kulturnu mapu grada kao vibrantno mjesto umjetničkih i društvenih susreta.

Luka Jazić
 

Izložbom U procesu 2 predstavit će se fotografski ispitni radovi studenata preddiplomskog studija snimanja i diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Publika će imati priliku vidjeti studentske radove nastale tijekom semestralnog nastavnog procesa koji su nastali kao odgovor na postavljene zadatke ili kao samostalan rad.

Ive Trojanović
 

Studenti prve godine preddiplomskog studija izlažu fotografije dokumentarnih tema, studenti druge godine radove konstruirane i narativne fotografije, a studenti treće godine teme vezane uz tijelo. Studenti diplomskog studija fotografije predstavljaju se autorskim radovima koje su razvijali u nastavnom procesu.

Ivan Idžojtić
 

Radovi su nastali pod mentorskim vodstvom profesora doc. art. Jelene Blagović, izv. prof. art. Darija Petkovića, red. prof. art. Sandre Vitaljić te umjetničkih suradnika Nikole Zelmanovića i Bojana Mrđenovića.

Mogućnost korištenja prostora ADU Galerije f8 kao svojevrsnog izloga prema gradu za aktivnosti Akademije potakla je i studente da se organiziraju u udrugu – f420 koja ima cilj izvoditi programe studenata namijenjene studentima.

Denis Butorac
 

Udruga studenata ADU tim povodom organizira okrugli stol na temu Institucionalizacija fotografije: studentske perspektive koji će se održati 11. prosinca u 16 sati u ADU galeriji f8.

Matej Jurčević
 

U razgovoru, koji će moderirati student Ivan Buvinić, sudjelovat će dr.sc. Iva Prosoli, viša kustosica i voditeljica Zbirke novije fotografije u Muzeju za umjetnost i obrt, Marina Paulenka, direktorica fotografskog festivala Organ Vida i Lana Lovrenčić iz udruge Ured za fotografiju.

Filip Kos
 

Izložba ostaje otvorena do 22. prosinca 2018.

 

Radno vrijeme ADU Galerije f8

ponedjeljak – petak: 12 – 19 sati

subota: 10 – 15 sati

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo