ULIČNA UMJETNOST

GRAFFITI NA GRADELE Sebastián Velasco gost festivala u Bolu na Braču

 

Španjolac Sebastián Velasco jedna je od međunarodno priznatih zvijezda ulične umjetnosti koje gostuju u sklopu festivala Graffiti na Gradele u Bolu na Braču.

Festival, koji je prošle godine britanski Momondo uvrstio u deset najboljih uličnih festivala na svijetu, tradicionalno se zbiva u jeku turističke sezone, a ovog se ljeta održava od 26. do 28. srpnja.

Izložba o Sarajevu

Sebastián Velasco na Bol stiže iz Rima, gdje je nedavno u galeriji Varsi u Rimu imao izložbu inspiriranu Sarajevom. Na pitanje zašto Sarajevo, odgovara: “jedan od mojih najboljih prijatelja iz Španjolske živi tamo i s njegovim smo prijateljima napravili knjigu inspiriranu gradovima, koja se zove ‘Na ovom mjestu’ i sastoji se od tekstova španjolskih i lokalnih pjesnika. Osim Sarajeva, na izložbi sam pokazao slike inspirirane još nekim gradovima bivše Jugoslavije”.

Velascov prošlogodišnji rad pod nazivom 'Yugo Tempo'

Jedna od inspiracija je i knjiga Dubravke Ugrešić “Nikog nema doma”, kako je i nazvao svoju rimsku izložbu. Zašto ova knjiga? “Često koristim imena pjesama ili albuma te knjiga ili filmova za naslove svojih izložbi ili murala. Smatram to posvetom drugim umjetnicima, a u isto mi vrijeme daje distancu kada biram naslov. U konkretnom slučaju, Dubravka Ugrešić je spisateljica kojoj se divim i njezine su mi knjige bile jako važne dok je rastao moj interes za bivšu Jugoslaviju. Ona ima zanimljivo i misaono provokativno viđenje situacije na Balkanu tijekom devedesetih. U njezinim su knjigama teme koje me zanimaju, kao što su sjećanja, nacionalni identiteti, istok i zapad, komunizam i kapitalizam. ‘Nikog nema doma’ kolekcija je različitih eseja u kojoj se pojavljuju ove teme.”

Jugoslavenska rivijera

Sebastián Velasco već je jednom boravio na Bolu u sklopu festivala Graffiti na Gradele te je s kolegom Iñigom Sesmom naslikao rad pod imenom “Jugoslavenska rivijera”, koje pojašnjava: “Inspirirali smo se starim turističkim plakatima i elementima arhitekture s putovanja na koja smo ranije išli. Naziv smo rada preuzeli od jednog od starih plakata koji nam se svidio. Festival je na jadranskoj obali, a na Bolu sam susreo i mnoge kolege iz raznih zemalja bivše Jugoslavije.”

Saša Bogojev
Sebastián Velasco

Na pitanje o suvremenoj sceni ulične umjetnosti odgovara: "Ne sviđa mi se etiketiranje 'ulična umjetnost', više volim riječ 'muralizam'. U svakom slučaju, viđam puno talentiranih umjetnika ovih dana po čitavom svijetu". Kako je on ušao u ovu granu umjetnosti? "Za mene je to bio prirodan proces. Počeo sam slikati sa svojim prijateljima u Španjolskoj i s vremenom sam nastavio slikati na platnima i zidovima."

Putuje po čitavom svijetu, živi u San Sebastianu, prije je živio u Bilbau. Koliko je po njegovu mišljenju muzej Guggenheim učinio za Bilbao? "Dok sam živio u ovom gradu, bilo je lijepo imati mogućnost moći otići na mnoge izložbe. Vjerujem i da je to bila dobra stvar za grad. No, kako nisam tamo živio prije nego što je Guggenheim izgrađen, teško mi je odgovoriti na pitanje o promjenama."

Na Graffite na Gradele dolaze i ostali poznati umjetnici, poput Francuza Zoera i Velveta, Nijemca Flying Fortressa i domaćih autora Lunar, Chez 186, Sarme... Uz oslikavanje murala, najavljuju i bogat glazbeni program (Vojko V, Krankšvester, Stoka, High5, Kukus...) te niz aktivnosti, poput graffiti radionica za djecu, natjecanja u hip-hop plesu i sl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:00