PET PITANJA ZA SLIKARA

GRGUR AKRAP 'Porteti pisaca bili su pozitivno iskustvo koje je zahtijevalo domišljatost i razigranost'

    AUTOR:
    • Jutarnji list

  • OBJAVLJENO:
  • 03.01.2017. u 15:23

Zagreb, 291216.
Bijankinijeva ulica.
Umjetnik Grgur Akrap.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / HANZA MEDIA

Jedan ste od izlagača na izložbi 'Suvremeni odjeci antike' u Gliptoteci HAZU. Kako vam se čini ovaj dijalog između suvremene umjetnosti i one iz povijesti?

Zanimljivo je sudjelovati u beskonačnoj slagalici ideja koje iz daleke prošlosti nastavljaju svoje postojanje i u ovo naše vrijeme. Kontekst vremena mijenja smisao ideje pojedinog djela a promjena smisla propituje njegovu nužnost postojanja.

Nedavno ste imali i izložbu u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Izložili ste, među ostalim, slike 'Ritual', 'Relikvija' i 'Neželjeni gosti' u tehnici ulja i enkaustike na platnu. Zašto ova tehnika?

Enkaustika me privukla zbog svoje tehničke mogućnosti da svaku boju učini transparentnom, a slaganje takvih transparentnih boja jedne na drugu stvara nekontroliranu igru naslaga boja.

Koji su vam omiljeni motivi i kako ih birate?

U odabiru sadržaja nastojim izbjeći kriterij značenja slike, koji se danas često nameće, i težim iz bestežinskog stanja jezika slike stvoriti čvrstu slikarsku strukturu.

Radili ste, među ostalim, i portrete pisaca za Festival svjetske književnosti, u organizaciji 'Frakture'. Kako biste opisali to iskustvo?

Pozitivno iskustvo koje zahtijeva domišljatost i razigranost te na zanimljiv način omogućava suživot slike i riječi kroz tradicionalnu temu portreta.

Vaš nešto stariji kolega Tomislav Buntak često vas vrlo kolegijalno hvali i ističe kao veliku nadu. Koliko vam znači takva podrška?

Buntak mi je bio i još uvijek jest velika podrška bez koje bih već puno puta klonuo. Važno je imati nekoga tko će vam dati priliku da se dokažete i nadu da nastavite tražiti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo