SAV PRIHOD U HUMANITARNE SVRHE

HOERSPIEL: ANTI PERKOVIĆU U SPOMEN Posebne izvedbe male igre za slušanje i gledanje u Kući Arko

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.04.2017. u 10:57

Jadranko Marjanović Mare

Posebne izvedbe već proslavljene predstave Pavlice Bajsić Brazzoduro Hoerspiel: mala igra za slušanje i gledanje, koje će biti priređene u nedjelju 9.4. i u ponedjeljak 10.4. iznimna su prilika za nesvakidašnji estetski i emotivni doživljaj, iz najmanje dva razloga. Naime, radi se o hvaljenom djelu koje na vrsan način rekonstruira umjetnički postupak nastao u ranim danima radijskog medija 1920-ih godina, pružajući gledateljima i slušateljima mogućnost da uživo dožive nastanak radijske igre, pri čemu glumci i izvođači izvode cijelo djelo pred očima i ušima publike.

 

„Mislim da nas predstava HOERSPIEL prije svega uči da ponovo otkrivamo slušanje. Ne samo radijskih sadržaja nego i drugih ljudi i riječi i značenja i zvukova koji su oko nas ali smo ih prestali primjećivati. Zbog ovog vremena u kojem je slika toliko dominantna, mi najčešće uši gotovo i ne koristimo. Zato kroz HOERSPIEL mi pokušavamo ljudima otvoriti taj prostor maštanja, prostor interpretacije, prostor zamišljanja stvari koje čuju“, kazao je jednom prilikom nedavno preminuli Ante Perković, nezaobilazni sudionik u nastanku i izvedbama ove predstave.

Ljubica Letinić

Ante Perković

 

Posebne izvedbe, koje će se održati u prostoru Kuće Arko u Zagrebu, u Basaričekovoj 24, posvećene su upravo u spomen Anti Perkoviću, piscu, pjesniku, glazbeniku i interpretatoru, glumcu, performeru, novinaru, kritičaru i kroničaru.

 

Bit će to prilika da doživimo kako nastaje magija zvuka uz pomoć izvođačko-autorske ekipe (Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Ljubica Letinić, Matija Antolić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić, Jasmina Bojić/Nina Bajsić, Pavlica Bajsić Brazzoduro), dok će se Ante Perković, jedini član "höršpilaša" kojeg više nema, pojaviti putem snimke njegova glasa.

 

"Sve što za Antom ostaje, u prostorima preklapanja medija i žanrova, svjedočanstvo je očaravajuće igre u neumornoj potrazi za novim izrazima. Rock-sastavi, rani i kasniji, albumi s bendom Djeca, kantautorski solo albumi, autoironični i konceptualni, kompaktni diskovi i vinyl ploča, spotovi, performansi, radiofonijski teatar, kazališne izvedbe, istaknuto mjesto u skupini Montažstroj iz uvjerenja da umjetnost treba provocirati, ili u predstavi Hoerspiel, iz vjere da nas umjetnost može izliječiti“, zapisala je njegova radijska kolegica Ljubica Letinić (In Memoriam: U potrazi za drugom frekvencijom, 10.3. 2017.)

 

Predstave Hoerspiela izvode se u nedjelju 9.4. u 17 sati i 19 sati, te u ponedjeljak 10.4. u 17:30 sati. Ulaz je 60+ kuna, a sav prihod ide u humanitarne svrhe! (Obavezna je rezervacija, kontakt: Vera Pfaff 098/614-626, [email protected])

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo