UMJETNOST SKATEBOARDA

HRVATSKA UMJETNICA NA IZLOŽBI O KOJOJ PIŠE I VOGUE Oko s ikonama skate scene u Londonu

Marina Mesar
 Ivan Posavec
 

Na izložbi pod nazivom “426m2: The Southbank Show” u londonskoj galeriji Stolenspace, uz Sheparda Faireyja, autora znamenitog plakata “Hope” za Baracka Obamu, i još niz poznatih imena, izlaže i domaća ulična umjetnica Oko.

- Cilj je izložbe prikupiti sredstava za obnovu i gradnju kulturnog centra, a poveznica umjetnika koji su predstavili svoje radove je skate kultura - kaže Oko za Jutarnji te dodaje da svi ulični umjetnici koji izlažu na toj izložbi ujedno i skejtaju. Tijekom studija na Likovnoj akademiji Oko se neko vrijeme uzdržavala radeći u jednom skate dućanu. Ova talentirana, tetovirana umjetnica, koja se najčešće skateom vozi po gradu jer joj to prijevozno sredstvo pruža najviše slobode, izložila je rad pod nazivom “Miss Peahen” u akrilnoj tehnici na platnu dimenzija većih od dva metra.

- To je fizički najveći rad koji sam dosad napravila. Inspiriran je muško-ženskim odnosima. U fokusu je ženski lik, paun ispunjen sjajnim šljokicama, a okružen je trima dvorskim ludama - objašnjava Oko motiv svojeg rada na londonskoj izloži.

Dazed and confused

Otvorenje izložbe prošlo je u pozitivnoj atmosferi, priča umjetnica Marina Mesar, koja djeluje pod pseudonimom Oko jer smatra da ju on karakterno najbolje predstavlja. - Okupilo se mnoštvo posjetitelja. Riječ je o prostoru koji slovi za najvažnije londonsko mjesto okupljanja i predstavljanja urbanih umjetnika, a na izložbi su neki od najvažnijih protagonista svjetske scene ulične umjetnosti - kaže.

Mark Gormley

Među organizatorima je i poznati časopis koji se bavi pop-kulturom, Dazed and Confused, a o izložbi, među ostalim, piše i britanski Vogue, u tekstu pod nazivom “Nova izložba koja otkriva umjetnost skateboarda”. Riječ je o prostoru, tumače iz Voguea, koji se nalazi tik uz londonsku glazbenu dvoranu kraljice Elizabete, uz Temzu, na South Banku, poznatom mjestu londonske kulture i subkulture.

Matthew Bromley

“Ikonička lokacija u samom je centru britanske skejterske scene još od sedamdesetih godina, no opsegom je znatno smanjena prije petnaestak godina. Sada rade na kampanji da se ponovno otvori, u čemu ih podržava i gradonačelnik Londona, Sadiq Khan. Teško da ćete pronaći autentičniji pogled na skate i umjetnost ili bolji način da pomognete ovoj sceni nego da ih podržite”, pišu u Vogueu. Naime, prostor ima svoju važnu povijesnu notu. South Bank je samo središte londonske skejterske scene još od 1973. godine i najstarija je zajednica u kojoj se okupljaju skejteri, koji su tu dolazili iz cijelog svijeta. Inicijativu za revitalizaciju ovog prostora pokrenula je inicijativa Long Live Southbank.

Blondey Mccoy

Uz Oko i Faireyja, koji djeluje pod pseudonimom Obey, izlaže još trideset i jedan umjetnik, među kojima i D*Face, Mark Gonzales, veteran ove scene, inače zaštitno ime brenda Supereme, pa Ed Templeton, američki fotograf i osnivač skejterske kompanije Toy Machine, ilustratorica Eloise Dorr i sl. Za britansku je scenu, pak, važno ime Blondeyja McCoya, nove londonske ikone stila, kako ga nazivaju, mladog skejtera kojeg je na modnu suradnju pozvao i Burberry (njegov je zaštitni znak to što nema jedan zub). Rad koji je pokazao na ovoj izložbi također ima modne reference - zove se “I Hope You’re Prada Yourself”.

Shepard Fairey

Poput Warholove Tvornice

Lokalni skejter Matt Nelmes za Dazed and Confused usporedio je Sotuh Bank sa slavnom Tvornicom Andyja Warhola. - Ovdje su ljudi različitog podrijetla i pozadine, nitko ne gleda odakle je netko, izmjenjuju se ideje, boje i, naravno, skejtovi. Na neki način, to je kao Tvornica, samo hladnije, a umjesto Edie Sedgwick imamo Jeremyja Jonesa - kaže Nelmes. Kako je riječ o dobrotvornoj akciji i potrebno je prikupiti novac, radovi ovih umjetnika koji se prodaju mogu se pronaći u popratnom katalogu. Akril na platnu s potpisom Oko, primjerice, nudi se za 5000 funti, a grafike Sheparda Faireyja, među kojima je i ona “Guns and Roses”, nude se za 150 funti po primjerku.

Nedavno smo imali priliku vidjeti vrlo zanimljivu izložbu umjetnice Oko u prostoru Francuskog paviljona, pod nazivom “Exquisite Growth”. Na njoj je izložila sedam objekata kojima se referira na sedam razdoblja ljudskog života Williama Shakespearea, iz većini poznatog monologa u “Kako vam drago”. Protagonisti su bile antropomorfne životinje često prisutne u umjetničinu stvaralaštvu. Stasala je još početkom dvijetisućitih, a izlagala je i u glasovitoj njujorškoj galeriji e-flux te londonskom Muzeju Viktorije i Alberta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:51