OBRAZOVANJE

I DIZAJNERI PODRŽAVAJU PROSVJED Serijom plakata krenuli u akciju podrške kurikularnoj reformi

Pored peticije i pozivu na prosvjed podrške kurikularnoj reformi, koji je najavljen za srijedu 1. lipnja u 18 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, na Facebooku su svoju akciju pokrenuli i hrvatski dizajneri, koji su izradili niz plakata u znak podrške

Nakon što je prošloga tjedna ekspertna skupina za provođenje cjelovite kurikularne reforme zatražila razriješenje zbog nedostatka političke podrške ovoj reformi, osim medija na ovu su situaciju burno reagirale i društvene mreže, putem kojih građani masovno daju podršku stručnoj skupini dr. sc. Borisa Jokića.

Jakov Vilović i Demijan Bačić
Jakov Vilović i Demijan Bačić: Utorak

Pored peticije i pozivu na prosvjed podrške kurikularnoj reformi, koji je najavljen za srijedu 1. lipnja u 18 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, na Facebooku su svoju akciju pokrenuli i hrvatski dizajneri, koji su izradili niz plakata u znak podrške.

Dejan Kršić / Hrvatski dizajneri u akciji
Dejan Kršić

Akciju, iniciranu od strane individualnih dizajnera i dizajn menadžera - podržavaju i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) te Kulturnjaci2016., a osmislili su je dizajn menadžerica Tatjana Bartaković i dizajnerica Iva Babaja.

Za sada su svoje plakate na Facebooku objavili Bunch, Boris Ljubičić, Šesnić&Turković, Sandro Dujmenović, Jelenko Hercog, Jakov Vilović & Demijan Bačić, Marko Hrastovec, Ivan Antunović, Dejan Dragosavac & Tomislav Medak, Zoran Đukić, Draga Komparak, Narcisa Vukojević i Marko Koržinek.

Plakati su objavljeni na Facebook stranici Hrvatski dizajneri u akciji, gdje ističu kako smatraju da "pravo na moderno obrazovanje našoj djeci daje priliku da stvore novi, bolji svijet".

Marko Hrastovec / Hrvatski dizajneri u akciji
Marko Hrastovec

"Reforma obrazovanja od ogromnog je značaja za razvoj naše zemlje i tiče se svakog građanina Republike Hrvatske. Ako se obrazovni sustav ozbiljno ne reformira, ne može to niti jedna grana ekonomije. Svaka strategija razvoja je reforma u svojoj biti. Bez sustava koji omogućuje djeci da stječu vještine u skladu s vremenom - krademo djeci budućnost. Politika ne djeluje za dobrobit građana, ali vrijeme je da pokažemo da politika treba služiti nama, a ne mi njoj", poručuju dizajneri.

Narcisa Vukojević / Hrvatski dizajneri u akciji
Narcisa Vukojević

"U situaciji u kojoj se jedine reforme izvode na izravnu štetu kvalitete života građana, sve je bitnije pokazati da promjena treba krenuti od nas samih. Nedopustivo je da se projekt ovakve važnosti za budućnost Hrvatske opstruira zbog političkih i politikantskih interesnih skupina ako se, kako je rekao dr. sc. Boris Jokić, "dominantne političke stranke koje vode ovu zemlju ne dogovore oko toga da je jednoznačno potrebna promjena hrvatskog obrazovanja, onda dugoročno nemamo šanse kao društvo za promjenu". Reforma je stvarana u otvorenoj, stručnoj i demokratskoj atmosferi, u javnim raspravama je sudjelovalo više od 60.000 nastavnika i profesora, i nitko nema pravo političkim i ideološkim pritiscima zaustavljati taj sveobuhvatni proces. Budućnost će biti dizajnirana, samo je pitanje tko će ju dizajnirati", ističu hrvatski dizajneri na Facebooku.

Marko Hrastovec / Hrvatski dizajneri u akciji
Marko Hrastovec

'Hrvatski dizajneri u akciji – Edukacija' prva je u mogućem nizu akcija kojima dizajneri žele ukazati na bitne probleme u državi te izraziti podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi u trenutku kad je njezin nastavak opstruiran, a cilj akcije je i promocija dizajna kao aktivnog čimbenika društvene promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:02