UPAO NA SVEUČILIŠTE

INCIDENT NA FILOZOFSKOM FAKULTETU Dekanu i gradonačelniku Obersnelu rekao da smrde pa ih pošpricao dezodoransom!

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.04.2014. u 14:30

Tea Cimaš/CROPIX

Zbog 'mirisnog napada' napravljena je pauza da se prostorija izrači te je stigla i policija

RIJEKA - Riječki aktivist Mićo Antolović prekinuo je jutros uvodno izlaganje riječkog dekana Filozofskog fakulteta Predraga Šustara povodom početka dvodnevne konferencije "Čovjek i industrija" na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci o riječkoj industrijskoj baštini, izazvavši incident.

Antolović je na engleskom jeziku rekao kako se mnogo novca potrošilo za zaštitu industrijske baštine i druge projekte, od čega se ništa ne vidi te dobacio da svi smrde pa ih treba osvježiti.

Nakon toga, sadržaj dva dezodoransa ispraznio je po dekanu Šustaru, riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu i po prostoriji.

Zbog "mirisnog napada" napravljena je pauza da se prostorija izrači te je stigla i policija, ali Antolović je do njihovog dolaska već napustio zgradu Filozofskog fakulteta.

Inače, ove godine pozornost skupa usmjerena je na nematerijalnu baštinu, točnije na fenomen ljudskog rada u industrijskim pogonima promatran sa stajališta društvenih i humanističkih znanosti, rekla je na otvorenju konferencije Diana Glavočić, predsjednica riječke Udruge "Pro Torpedo", koja organizira konferenciju zajedno sa Sveučilištem u Rijeci, Centrom za industrijsku baštinu, gradom, Primorsko-goranskom županijom i Ministarstvom kulture.

Rijeka je bogata nematerijalnom industrijskom baštinom, ali je ona nedovoljno poznata u javnosti, istaknula je Glavočić.

Dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Predrag Šustar rekao je da taj fakultet od početka podupire skupove o industrijskoj baštini te je izrazio zadovoljstvo što je briga o tom području podignuta na razinu sveučilišta. Prilika za davanje veće važnosti industrijskoj baštini Rijeke bit će ako grad bude europska prijestolnica kulture 2020. godine, rekao je Šustar.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da se u suvremenom svijetu mijenja sve, pa tako i pristup industriji. Nestali su veliki industrijski pogoni koji su proizvodili sve potrebno za završni proizvod i zapošljavali vrlo mnogo ljudi, rekao je, napominjući kako je u Rijeci u nekim pogonima bilo do 7000 zaposlenih. U procesima reindustrijalizacije najvažnije mjesto imat će znanost i znanje te nove tehnologije, rekao je, dodajući kako je u tome bitna suradnja sveučilišta, poduzetničkog sektora i javne uprave.

Obersnel je rekao i da se u Rijeci mnogo uložilo u obnovu materijalne industrijske baštine te je izrazio želju da postupci njezine zaštite kraće traju.

Izdvajamo