VIDEOART IZLOŽBA

Intimistički zapisi kao kronika jednog dugog prijateljstva

 Ronald Goršić/Cropix
Kako u drugoj dimenziji izgleda Paik, umjetnik za kojeg smo navikli da ga vidimo u trećoj dimenziji? Za sladokusce, jako zanimljivo

ZAGREB - Izložba Nam June Paika otvorena je u Zagrebu, u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, nakon što je bila pokazana u MKC-u Split.

Savršenstvo i dragi Bog

Pionir video arta smatra se jednim od najpoznatijih i najutjecajnijih suvremenih umjetnika na svijetu, no ova izložba pokriva mali dio njegova opusa. Ponajprije je riječ o dokumentaciji Paikova opusa, kao i crtežima, i samo nekoliko skulptura.

Riječ je o dijelu zbirke njemačkog kolekcionara Petera Wenzela. Budući da su njih dvojica bili prijatelji, a Wenzel je njihovo prijateljstvo prepričavao i na prekjučerašnjem otvorenju u Zagrebu, izložba ima i osobnu notu.

U Zagrebu su radovi koji je Wenzel kupovao, ali i oni koje je mu korejsko-američki umjetnik poklanjao, pa i zabilješke o tome kako su novine svojedobno pisale o Paikovu radu te načinu na koji je dopirao do šire publike - primjerice razglednicama s natpisom “Kad je previše savršeno, dragi Bog je ljut”.

Budha ispred televizije

Najraniji rad na izložbi je iz 1961. godine i riječ je o crtežu posvećenom jednom muzičkom djelu. Najnoviji su pasteli, nastali neposredno pred umjetnikovu smrt.

Među najpoznatijim su crtežima iz kolekcije Wenzel Video-Buddha koji sjedi i meditira pred svojim vlastitim TV likom koji se uživo prenosi, skica svijeća koje gore ispred prazne televizije, zabilješke godina kad se rodila Jacqueline Kennedy, kad sam umjetnik, kada je ubijen Staljin, godina kada je čovjek zakoračio na Mjesec...Televizija je bila njegov medij, no na izložbi je pokazana samo jedna. Kako u drugoj dimenziji izgleda Paik, umjetnik za kojeg smo navikli da ga vidimo u trećoj dimenziji? Za sladokusce, jako zanimljivo. Za one koji ne poznaju njegov rad, izložba će biti dosadan niz črčkica koje mu neće ništa govoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:00