INICIJATIVA

Iranski umjetnik donira svoju instalaciju Profesor Baltazar i traži udomitelja

Iranski umjetnik sa švedskom adresom Behzad Khosravi Noori planira uskoro, 1. srpnja, otvoriti izložbu u Hrvatskom domu likovnih umjetnika.

No, prije samog otvaranja izložbe pokrenuo je zanimljivu inicijativu. Naime, po završetku izložbe donirao bi svoju umjetničku instalaciju, nazvanu “Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu”. Ovaj je umjetnik, s rezidencijom u Hrvatskoj, istraživao crtić o Baltazargradu i profesoru Baltazaru koji je rješavao probleme uz pomoć svog magičnog stroja. U ovoj su crtanoj seriji, ilustriranoj jarkim bojama i naivnim psihodeličnim oblicima uživala djeca iz cijeloga svijeta.

Behzad Khosravi Noori uzima ovaj dječji program nastao u studiju Zagreb filma u razdoblju 1967.-1978. godine kao početnu točku za ružičasto-žutu instalaciju u obliku penjalice načinjene od metalne strukture koja podsjeća na skelu s toboganom.

Inače je ovaj projekt umjetnik pokazao na izložbama u nekoliko švedskih gradova, kao što su Stockholm, Malmö i Kalmar te na Art Encounters Bijenalu u Temišvaru.

Umjetnikova je želja da ovaj rad, koji je prostorna instalacija i funkcionira kao penjalica, dugoročno ostane u Zagrebu i zato je dao prijedlog za natječaj. Instalacija dimenzije 5 puta 4 metara može biti postavljena u unutarnjem ili vanjskom prostoru te bi trebala funkcionirati kao dječje igralište.

Uvjeti su za odabranog primatelja donacije da organizira prijevoz instalacije iz HDLU u prvom tjednu rujna te da je postavi da bude dostupna djeci, bilo za interno korištenje, primjerice djeci zaposlenika, djeci posjetiteljima, ili eksterno, dakle u javnom prostoru. O najboljoj prijavi odlučivat će žiri HDLU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:56