SALON FOTOGRAFIJE

'IZ RATNE TAME U SVJETLO BUDUĆNOSTI' Fotografkinje su označile ovogodišnji Salon, a prvu nagradu osvojila je Emica Elveđi

 Emica Elvedji

Fotografija je pojam ženskog roda, ali njene protagoniste imamo običaj isticati u muškom rodu, fotografi. No, upravo fotografkinje čine većinu u izboru za ovogodišnji vinkovački Salon.

Salon fotografije je natječajna nacionalna izložba, pod pokroviteljstvom Hrvatskog fotosaveza. Ovogodišnji Salon fotografije, devetnaesta je uzastopna natječajna nacionalna izložba u organizaciji Fotokluba Vinkovci, uz potporu Ministarstva kulture RH, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca. Pravo sudjelovanja na Salonu imaju svi autori fotografi, amateri i profesionalci, pojedinci ili članovi udruga iz Republike Hrvatske sa najmanje četiri, a najviše šest fotografija koje čine autorsku cjelinu.

Salon je pokrenut u Vinkovcima 2000. godine u svrhu promocije hrvatske fotografije i vinkovačkih autora. Nastavak je tradicije izlaganja fotografija u Vinkovcima koja traje od početka 1950-tih godina, nastavlja se na natječajne izložbe Vinkovci 1981.-1990.

Temeljem natječaja Fotokluba Vinkovci za prijem fotografija na Salon fotografije Vinkovci 2018., selektor Salona, diplomirani filmski snimatelj Stanko Herceg, za izložbu je od prijavljenih 106 autora odabrao fotografije 15 autora.

Od izabranih fotografija za izložbu, ravnopravno su pohvaljene fotografije: Snježane Bratanović, Ivana Došena, Nede Rački i Davorke Trbojević. Ostali autori uvrštenih fotografija su: Suzana Bota, Jurica Galić, Diana Junaković, Lidija Kuhar, Ankica Molnar Ursić, Mirjana Porupski, Damir Rajle i Krunoslav Večenaj.

Nagrađeni autori su Mirko Menalo (treća nagrada) za fotografije 'Labirint', Branko Galičić (druga nagrada) za fotografije 'Imperfect moments' i Emica Elveđi (prva nagrada) za fotografije 'Iz ratne tame u svjetlo budućnosti'.

Provodeći selekciju radova anonimno (pod oznakom rednog broja prijave) selektor Stanko Herceg nije mogao znati koji se autor/ica krije iza fotografija. Kao i u prijašnja dva navrata selektiranja na Salonu fotografije u Vinkovcima (2012. i 2013.) držao se u prvotno istaknutog kriterija "kako je", a ne, "što je" fotografirano.

"Fotografija se vraća fotografu i umjetnosti. Ne stvarnosti, nego „ideji o stvarnosti“ i njenoj uspješnoj umjetničkoj interpretaciji. Cilj fotografskog obrazovanja je da čovjek u konačnici ozbiljno promišlja fotografiju te bude osposobljen da u svojem profesionalnom ili umjetničkom poslu samostalno snima neke lakše ali i teže fotografske zadatke", ističe selektor Stanko Herceg.

Središnja natječajna izložba i otvaranje Salona fotografije Vinkovci 2018. održana je u nedjelju 15. travnja u Galeriji fotografije Meraja u 12 sati, uz svečano uručenje nagrada i pohvala autoricama i autorima fotografija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:23