NAIVA

IZLOŽBA 'EROS I TANATOS' Nadnaravni svijet jednog od najvećih naivnih umjetnika

Zaprešićki Muzej Matija Skurjeni vrlo je agilan te je posljednjih godina predstavio neke od zanimljivijih suvremenih izložbi, od “Ludih dana” Zoltana Novaka do “Motiva iz okolice” Stipana Tadića, da spomenemo samo neke od njih.

Također, interpretiraju rad i samog umjetnika. Prošle godine, točno u ovo vrijeme, bila je izložba “Nepoznati Skurjeni”, na kojoj su bila izložena neka manje poznata djela ovog umjetnika, uz sliku “Jazz muzičar” iz 1972. godine, koju je jedan privatni kolekcionar bio otkupio u New Yorku i vratio u Hrvatsku. U listopadu 1990. Matija Skurjeni umro je u 93. godini života, zato je ovaj mjesec za izložbe posvećene njemu.

Mnoštvo detalja

Izložbu pod nazivom “Eros i Tanatos” priredio je mladi povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović, a otvara se 20. listopada. Pojmu tanatos pripada najupečatljivija slika izložbe, “Treći svjetski rat” iz 1969. godine, koji je tada prijetio u vidu nuklearne katastrofe. U interpretaciji ovog autora, crno je čudovište na moru, ruše se neboderi, sve, naravno, obiluje mnoštvom detalja i likova. S druge su strane aktovi, primjerice, golemo predimenzionirano tijelo na livadi u prvom planu dok se u pozadini nazire crkva ili “Akt s djetetom” iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

U krugu Gorgone

Paradigmatskom Gavrilović uzima sliku “Nikad započelo, nikad završilo” iz 1973., s prizorom geološke i kulturne povijesti Zemlje prikazane kao prostranstvo puno dinosaura i nebodera. Podsjetimo kako je ovaj naivni umjetnik na cijeni među strukom završio zanat za soboslikara, radio kao pastir, rudar i ličilac. U mirovinu je otišao u 58. godini života, kada i započinje njegov međunarodni uspjeh, prvo rimskom izložbom u galeriji La Nuova Pesa, a potom pariškom, gdje upoznaje Andréa Bretona i druge nadrealiste, a prijateljevao je s nadrealističkim pjesnikom Radovanom Ivšićem.

U krug oko Gorgone uveo ga je, pak, Dimitrije Bašičević Mangelos, čiji je otac također bio cijenjeni slikar naive. Izložba će biti otvorena mjesec dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:38