UMJETNIČKI DNEVNIK

IZLOŽBA FACEBOOK PRIJATELJA Dvojica umjetnika iz dvije zemlje izlažu radove s Facebooka u Muzeju suvremene umjetnosti

Njihov umjetnički susret temelji se na konceptu povezivanja datuma, a nastaje kada Milak šalje Uranjeku svoj crno-bijeli, precizno datiran akvarel s prepoznatljivim događajima iz prošlosti, katastrofama ili važnim kulturnim zbivanjima

ZAGREB - Zajednička izložba "Dates 2" bosanskohercegovačkog umjetnika Radenka Milaka i slovenskog Romana Uranjeka, koje je povezala ideja dokumentiranja vremena, otvara se 5. prosinca u okviru Zbirki u pokretu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU).

Dvojica umjetnika različitih generacija surađuju zahvaljujući Facebooku, gdje su se upoznali i na kojemu protekle dvije godine obojica objavljuju svoje umjetničke dnevničke radove.

Kroz ciklus "365 Image of Time" Milak je od početka 2013. svakodnevno slikao jedan crno-bijeli akvarel uzimajući za motiv povijesne događaje 20. i 21. stoljeća, a predložak mu je uvijek bila dokumentarna fotografija.

Uranjek je prije trinaest godina počeo projekt "Barem jedan križ dnevno", nasumično odabravšu nešto iz svog okruženja, stranicu knjige, kataloga, novina s reprodukcijom djela ili kulturnim sadržajem, te bi na to intervenirao kolažom, crtežom ili slikanjem, uvijek stvarajući karakterističan križ.

Njihov umjetnički susret temelji se na konceptu povezivanja datuma, a nastaje kada Milak ( Facebook ) šalje Uranjeku ( Facebook ) svoj crno-bijeli, precizno datiran akvarel s prepoznatljivim događajima iz prošlosti, katastrofama ili važnim kulturnim zbivanjima. Uranjek mu tada pridružuje jedan rad iz svog ciklusa, rukovodeći se ponajprije danom i mjesecom, no ne i godinom, odabran iz umjetnikovog arhiva koja sadrži više od deset tisuća radova, najavljeno je iz MSU-a.

Po riječima kustosa izložbe Tihomira Milovca, događaji i motivi ovdje se povezuju i suprotstavljaju na idejnoj, najčešće iracionalnoj razini, pa se takav spoj zrcali u prostoru povijesno nestvarnog, povijesti kakva se prema konvencionalnom tumačenju linearnog tijeka vremena nikada nije i ne može dogoditi".

Novim narativom nastalim u konstruiranom vremenskom sinkronitetu dva povijesno neprispodobiva entiteta umjetnici su oslobodili prostor za poništavanje objektivnog, datumskog i kronološkog slijeda i omogućili pojavu povijesti kao vlastite negacije u čemu su umjetnici, zbog svojih idealističkih nagnuća prepoznali značajni faktor upravo za pozitivne procese promjene ukupne zbilje, ustvrdio je.

Rad Romana Uranjeka (foto: Facebook)

Roman Uranjek (1961.) jedan je od osnivača i stalni član slavne slovenske umjetničke grupe IRWIN, osnovane 1983. u Ljubljani, kao dio umjetničkog kolektiva Neue Slowenische Kunst. Izlagao je na brojnim skupnim izložbama u svijetu, od Tate Moderna u Londonu do Venecijanskog bijenala.

Radenko Milak (1989.), završio je Likovnu akademiju u Banja Luci i poslijediplomski u Beogradu, pojavio se na umjetničkoj sceni BiH prije desetak godina. Osnivač je umjetničke udruge Protok te Bijenala savremene umetnosti SpaPort u Banja Luci. Izlagao je u nizu europskih galerija i muzeja.

Rad Radenka Milaka (foto: Facebook)

Dvama autorima, čija će izložba u MSU biti otvorena do 14. veljače, zajedničko je što su umjetničko djelovanje vezali uz područje kulturnog i političkog aktivizma umjetničkim sredstvima a, napominje Milovac, svoju umjetničku poziciju koriste kao poziciju prevoditelja, medijatora pa i učitelja "koji nas postupkom ponavljanja uče ili barem podsjećaju da prošlost može i mora biti sudionikom stvarnosti, ali ne kao njezin teret nego kao njezin pokretač i korektiv".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:28