ISLAND OF INNANA

IZLOŽBA PET MLADIH AUTORICA Girl power u Domu HDLU

 Juraj Vuglač, HDLU
 

Pravi girl power izložba je “Island of Inanna” otvorena u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika na kojoj izlaže pet autorica mlađe generacije, likovnih umjetnica, dizajnerica, povjesničarki umjetnosti, to su Lina Kovačević, Martina Miholić, Nika Šimičić, Irena Tomašić i Martina Granić. Sve su one i kolegice i prijateljice i iz njihovih je druženja i nekih od tema o kojima češće znaju razgovarati proizašao ovaj projekt.

U pozivu na izložbu, naime, navest će se kako je rezultat istraživanja umjetnica temeljenog na vlastitim životnim i profesionalnim iskustvima, “s ciljem demistifikacije pojma feminizma, koji se u posljednje vrijeme iskrivljuje, neadekvatno koristi, troši neprestanim ponavljanjem u svakom mogućem kontekstu te često ima pejorativne konotacije”.

Umjetnice, navodi se, ne negiraju različitosti i prirodne datosti obaju spolova. Baš naprotiv, slave ih, pokušavajući istražiti i propitati ono što čini takozvani ženski princip. Uglavnom, istražuju ono što njima znače sve promjene vezane uz ženu u suvremenom društvu. I što nova era feminizma znači njihovoj generaciji, rođenoj osamdesetih i devedesetih godina, i koje su borbe koje pred njima predstoje.

A ovako to izgleda u praksi: riječ je o multimedijalnoj izložbi, na kojoj su i instalacije, i video, i fotografija, i ready made, postavljenoj u prizemnim izložbenim prostorijama HDLU, u izložbenom prostoru koji se zove Bačva. Kružni oblik te prostorije sugeriran je i u nazivu izložbe, island, otok, a osvijetljen je iz kupole Meštrovićeva paviljona. Božica Inana iz naziva sumerska je boginja ljubavi, plodnosti i rata koja ima četiri lica, ona je, naime, i djevica, i zrela žena, i starica, i gospodarica podzemnog svijeta.

Juraj Vuglač, HDLU

Sugerira se, naime, da se izložbom interpretiraju mnoga lica žene. Neki od materijala koji su poslužili za instalacije su beton, vosak, kamen, tekstil, silikoni. Umjetnice su tijekom rada na izložbi proučavale, kroz dulje razdoblje, poimanje lijepog i ženstvenog u suvremenom društvu ponajviše kroz društvene mreže poput Instagrama i sl. Česta tema u suvremenoj umjetnosti, a što smo nedavno imali prigode vidjeti, primjerice i na prošlogodišnjem međunarodnom festivalu fotografije Organ vida.

Jedna od tema kojima se bavi ovih pet umjetnica su “popravci” ženskih tijela uvjetovani dominantnom, nametnutom estetikom, pa su tako među ostalim izloženi i poluraspadnuti silikoni, materijali koji asociraju na estetske operacije grudi, potom predmet neobična oblika koji je zapravo pumpica za povećanje usana, no da ga niste ranije vidjeli teško da biste mogli zaključiti o čemu je riječ, i slično.

Na jednom videoradu izvodi se ples s Jamajke, tradicionalni ples plodnosti, a koji nalikuje twerkanju i upravo bi se tako interpretirao da se pleše danas. Na Zapadu bi bio tumačen kao eksploatacija ženskog tijela. Izložena je i fotografija većih dimenzija stražnjice u gaćicama poznatog modnog brenda, interpretira se ultimativna zaluđenost oblinama koja već neko vrijeme dominira javnom show scenom.

Juraj Vuglač, HDLU

Pozivni je rad na izložbi kamen koji su obojile u ružičasto i iz kojeg raste mahovina, rad kojim se spajaju neživo, kamen, živo, mahovina, kao i simbol tvrdog, kamena, i “mekane” roza boje; svi su ovi principi postavljeni u ravnoteži. U pukotinama je drugog kamena, pak, postavljena sivosrebrna platinasta perika, i kao simbol starosti, ali i mudre, gotovo vilinske prirode, u drugoj pak, interpretaciji, može biti i seks simbol. Centralna je instalacija ružičasta lokva.

Gledali smo na pojedinim izložbama radove pojedinih autorica, i vrlo je zanimljivo interpretirati na koji način pristupaju ovim temama kada ih rade zajedno. Izložba se može pogledati do 21. srpnja. Imaju i gošću na izložbi, to je Darija Jelinčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:29