MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

IZLOŽBA PRIZIVA SJEĆANJE NA INDUSTRIJSKU ERU Prizori iz jugoslavenskih tvornica jednog od naših najvećih fotografa

Izlažu se Dabčeve fotografije koje su nastale “po zadatku” od kasnih četrdesetih do 1968. godine

Večeras se u Muzeju suvremene umjetnosti otvara izložba “Tošo Dabac: Industrijska fotografija” u sklopu desetih po redu dana fotografije Arhiva Tošo Dabac.

Izlažu se fotografije koje su nastale “po zadatku” od kasnih četrdesetih do 1968. godine za potrebe publikacija, međunarodnih sajmova i izložbi. Fotografijama pokazuje ovaj autor, kako se najavljuje uz izložbu, “izniman osjećaj za kadriranje i tehničku preciznost, te prepoznatljivi umjetnički pristup”. Izlažu se portreti radnica tekstilne industrije, zeničkih čeličanaca ili pak radnika tvornice “Rade Končar”.

Od Zagreba do Prištine

Dabac je, naime, po narudžbi među prvima snimao tvornice Đuro Đaković i Rade Končar, izdavačke kuće kao što je Jugoslavija te ured za propagandu ili trgovinu, radio od Zagreba, Splita, Slavonskog Broda do Sarajeva, Zenice, Skoplja i Prištine.

“Snimanje industrije svakako je bio izazov, no Dabac spretno balansira uvjete tamnih interijera tvorničkih sala, dima i isijavanja željeza, refleksije na površini strojeva te bez mnogo naknadnih kadriranja ubrzano bilježi spontana kretanja radnika, ritmičan, ali brz rad strojeva ili monumentalnost i grubost strojeva i alata naspram radnika”, dodaje se u najavi. Zasebnom studijom predstavljena je prezentacija jugoslavenskog paviljona na Međunarodnoj izložbi rada u Torinu (1961.) u nizu probnih autorskih povećanja koje je Dabac izradio za tu smotru, na jednoj od fotografija prepoznajemo umjetnika Ivana Picelja.

Iz vremena cvatuće industrije u Jugoslaviji pokazani su, na fotografijama, među ostalima, u prvom planu radnik u Tvornici električnih strojeva „Rade Končar” Zagreb, radnica u predionici konca, Tekstilna industrija “Kosovka” snimljena u Prištini 1965. godine, čelični neboder u Zenici snimljen krajem pedesetih i sl. Ponekad je u prvom planu čovjek, drugom prilikom pak strojevi, bez prisutnosti ljudi.

Predavanja

Kustosice izložbe, koja će biti otvorena do 18. studenog, su Marina Benažić i Renata Filčić. Dani Toše Dabca, pak, traju do 3. prosinca, a predviđeno je niz predavanja i radionica. Među ostalima, Sabina Sabolović (WHW) će predavati o izložbi “Na leđima palih divova“, potom projekt “Podravka - Priča o juhi iz vrećice, reklamnoj, reportažnoj i industrijskoj fotografiji 1958. - 2018. o pionirskom marketingu u Hrvatskoj” predstavit će Draženka Jalšić Ernečić iz Muzeja grada Koprivnice.

Održat će se i predavanja: “Fotografija i industrija - Iz zbirke Muzeja grada Rijeke” predstaviti istraživački i izložbeni projekti Ureda za fotografiju, “Poletova fotografija“ te studija “Elvira Kohn, prva ratna fotoreporterka Vjesnika, 1943.”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:57