GALERIJA SIVA

IZLOŽBA SUNČANE BRKULJ 'Pakao' od vreća za smeće

    AUTOR:
    • Jutarnji list

  • OBJAVLJENO:
  • 29.10.2019. u 11:30

Sunčana Brkulj bila je prije dvije godine protagonistica teme koju smo napravili povodom devetnaestog rođendana Jutarnjeg lista. Tema je bila devetnaest autora koji imaju toliko godina, vršnjaka Jutarnjeg, a za koje vjerujemo da ih čeka svijetla budućnost. S Akademije likovne umjetnosti bila je to, dakle, ova autorica. Želja joj je, rekla mi je tada, baviti se slikarstvom i animacijom.

Dvije godine kasnije, 31. listopada, u Galeriji Siva u prostoru Medike, u sklopu programa koji održava Autonomni kulturni centar, otvorit će se, ponešto i tematski vezana uz Halloween, izložba ove autorice pod nazivom “Inferno”. Riječ je o seriji na kojoj radi posljednjih godinu dana, asocira na najpoznatiji književni Inferno, pakao, onaj Danteov, a prikazuje devet krugova u mediju kolaža.

Nadahnuće iz kojeg je ovaj ciklus proizišao bili su srednjovjekovni prikazi pakla, nakićeni, uz strah od praznog prostora i velike mase elemenata prikazane na jednom platnu. Kolaži su izrađeni od papira, kartona, vreća za smeće, pribadača, i bilo kojih drugih materijala iz svakodnevne uporabe. Rezultat je devet kolaža, devet krugova pakla, i devet različitih likovnih atmosfera.

Sunčana Brkulj, studentica, dakle, animiranog filma na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu profesionalno djeluje u području animacije te je autorica dvaju kratkometražnih filmova, od kojih je noviji pod nazivom “I’m not feeling very well. Osim animacijom, bavi se autorskim ilustracijama u raznim medijima, pretežito je riječ o eksperimentalnom kolažu, i stripovima koji su objavljivani unutar KOMIKAZA.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo