PET LAKIH KOMADA

IZLOŽBA TJEDNA Dizajn na vratima WC-a beogradskog Muzeja savremene umetnosti

 

“Pet lakih komada” naziv je izložbe dizajnera koji djeluje u Beogradu Boruta Vilda, u zagrebačkoj Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva. Vild je autor, primjerice, novog vizualnog identiteta, u ulozi art direktora, beogradskih dnevnih novina Politika.

U jednom je intervjuu rekao kako je ove novine, kroz dizajn, vidio klasičnije u pristupu, poput primjerice The New York Timesa, dok npr. Guardian zahtijeva jedan suvremeniji pristup. Također je rekao da se font ne smije natjecati s onim što u novinama piše, odnosno, da ne smije biti previše nametljiv. Za sebe će reći i da je dizajner od jutra do sutra, dvadeset četiri sata dnevno, drukčije taj posao ne može niti zamisliti. Radio je i naslovnice izdanja Centra za suvremenu umjetnost u Beogradu, predavao je i na Fakultetu primijenjenih umjetnosti. S dvije kolegice osnovao je međunarodnu konferenciju Grafički Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik. Među najzanimljivijima je njegov rad, pun duhovitih detalja, u suradnji s beogradskim Muzejom savremene umetnosti, kojemu, kako se može pročitati uz izložbu, postaje “kućni dizajner”, ranih dvijetisućitih.

Na izložbi u Zagrebu ta je suradnja, među ostalim, pokazana iz jednog neočekivanog rakursa, odabranim oznakama za muške i ženske WC-e, inspirirane motivima i temama aktualnih izložbi. Izložba je podijeljena u pet dijelova: Učenje, Politika, Institucija, Čitanje i Drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:02