MLADA AUTORICA

IZLOŽBA TJEDNA Glorija Lizde o tome što znači danas biti majkom

Gloriju Lizde upoznala sam prošle godine, jedna je od najtalentiranijih autorica novije generacije koje su izašle sa studija fotografije na Akademiji dramskih umjetnosti. Mlada je autorica, a taj se ciklus mogao vidjeti na nekoliko adresa u sklopu Festivala fotografije Organ Vida, izložila fotografije vezane uz vrlo intimnu obiteljsku priču. Naime, njezin otac boluje od shizofrenije, i ona je pokušala među ostalim fotografijom rekonstruirati one trenutke kada je imao najjače halucinacije.

Nakon što je ispripovijedala ovu priču, ujedno i njezin diplomski rad koji je istraživao taj tip shizofrenije od koje boluje njezin otac, F20.5, sada predstavlja svoj novi, sasvim drugačiji ciklus. Naime, danas se u iznimno agilnoj galeriji na Peščenici, Galeriji Događanja, koja predstavlja neke od zanimljivijih protagonista suvremene umjetnosti, otvara izložba Glorije Lizde pod nazivom “Postojanje”. Izložbom propituje pitanje žene u suvremenom društvu. Kustosica je izložbe koja traje tri tjedna Petra Šarin.

Pitanja koja zanimaju mladu, iznimnu fotografkinju, među ostalim su: zbog čega bi žene donosile djecu na svijet kakav je danas, što znači u današnjem društvu postajanje majkom, koliko kontrole pojedinačne djevojke imaju nad tim tko su i tko bi mogle postati, no prije svega: po čemu je činjenica da smo žene utjecala na naše živote. Glorija Lizde rođena je 1991. u Splitu. Završila je preddiplomski studij Filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U svom fotografskom radu bavi se temama ljudskih odnosa, sjećanja i identiteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:53