MLADA AUTORICA

IZLOŽBA TJEDNA Glorija Lizde o tome što znači danas biti majkom

    AUTOR:
    • Patricia Kiš

  • OBJAVLJENO:
  • 21.01.2020. u 13:02

Gloriju Lizde upoznala sam prošle godine, jedna je od najtalentiranijih autorica novije generacije koje su izašle sa studija fotografije na Akademiji dramskih umjetnosti. Mlada je autorica, a taj se ciklus mogao vidjeti na nekoliko adresa u sklopu Festivala fotografije Organ Vida, izložila fotografije vezane uz vrlo intimnu obiteljsku priču. Naime, njezin otac boluje od shizofrenije, i ona je pokušala među ostalim fotografijom rekonstruirati one trenutke kada je imao najjače halucinacije.

Nakon što je ispripovijedala ovu priču, ujedno i njezin diplomski rad koji je istraživao taj tip shizofrenije od koje boluje njezin otac, F20.5, sada predstavlja svoj novi, sasvim drugačiji ciklus. Naime, danas se u iznimno agilnoj galeriji na Peščenici, Galeriji Događanja, koja predstavlja neke od zanimljivijih protagonista suvremene umjetnosti, otvara izložba Glorije Lizde pod nazivom “Postojanje”. Izložbom propituje pitanje žene u suvremenom društvu. Kustosica je izložbe koja traje tri tjedna Petra Šarin.

Pitanja koja zanimaju mladu, iznimnu fotografkinju, među ostalim su: zbog čega bi žene donosile djecu na svijet kakav je danas, što znači u današnjem društvu postajanje majkom, koliko kontrole pojedinačne djevojke imaju nad tim tko su i tko bi mogle postati, no prije svega: po čemu je činjenica da smo žene utjecala na naše živote. Glorija Lizde rođena je 1991. u Splitu. Završila je preddiplomski studij Filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U svom fotografskom radu bavi se temama ljudskih odnosa, sjećanja i identiteta.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo