GALERIJA KRANJČAR

IZLOŽBA TJEDNA Istina o kamenu u postčinjenično doba

U Galeriji Kranjčar u Zagrebu do 11. siječnja može se pogledati izložba jednog od zanimljivijih fotografa mlađe generacije Igora Ilića. Kustosica izložbe je mlada Lea Vene. Ilić je izložio radove pod nazivom “Truth Rocks”, treći svoj ciklus, u kojemu snima tek jedan kamen, na mnogo različitih načina, od simulacije kamena koji je sletio na zemlju iz svemira, preko grumena zlata, do upečatljivo “upakiranog” proizvoda i sl.

Ilić je, naime, potragom za fotografskom istinom u postčinjenično doba. Radi se o insceniranoj i unaprijed režiranoj vrsti fotografije. Među ostalim, Ilić se pita: Možemo li uopće pristupiti objektivnoj istini ako pretpostavimo da “prava” istina nije nikada postojala već smo okruženi nizom mogućih istina.

Završni je to dio ciklusa koji je Ilić započeo projektom “Generacija Y” i diplomskom izložbom “Nova stvarnost”. Fotografije su različitih dimenzija u galerijskom prostoru, ima ih i golemih. Nakon završenog preddiplomskog studija filmskog i tv snimanja upisuje diplomski studij fotografije koji trenutno pohađa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Fotograf je, snimatelj i glazbenik.

Prvom samostalnom izložbom “Otvoreno” predstavio se 2013. u sklopu ciklusa First shot u Kuli Lotrščak, Galerija Klovićevi dvori i Galeriji Waldinger u Osijeku. Prepoznat je brzo nakon što je stupio na fotografsku scenu, nije morao dugo čekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:51