PIŠE PATRICIA KIŠ

IZLOŽBA TJEDNA Otkriće opusa Arsena Roje u Splitu

Do kraja iskrenim, gotovo bolno ogoljenim Autoportretom iz 1999. godine, naslikanim kada je umjetnik prešao šezdesetu godinu života, poziva se na izložbu Arsena Roje u Galeriji umjetnina Split.

Do splitske su izložbe samo rijetki čuli za opus umjetnika koji se još šezdesetih godina iz Splita odselio u Pariz, New York, pa Los Angeles, gdje je stvarao do smrti 2007. Autori su izložbe Branko Franceschi i Ješa Denegri u suradnji s umjetnikovom obitelji.

Dok su Rojini rani radovi bliski poetici pop arta, kasnije se, pogotovo u ciklusu koji interpretira uvećane dijelove tijela na slikama, približavaju ekspresionizmu Luciana Freuda ili Francisa Bacona. Inače, podsjetimo kako je Roje crtao i prizore iz raznih holivudskih filmova, a koji su iznimno popularni među kolekcionarima.

Također se bavio i primijenjenom umjetnošću. Prestižnu nagradu Motion Picture Advertising Award osvojio je dva puta, za plakat filma Roberta Altmana “M.A.S.H.” 1970. godine, te film “Casanova” Federica Fellinija 1977. Izložba će se moći pogledati do 28. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:58