VENDI VERNIĆ

IZLOŽBA U BOLOGNI 'Željeli su da bude knjiga hrvatskog autora, koja predstavlja identitet zemlje. Ivana Brlić Mažuranić bila je moj prvi odabir'

Jučer je u Bologni započeo 56. po redu Sajam dječje knjige, jedan od najvećih takvih sajmova na svijetu koji u nekoliko dana, a ove godine traje do 4. travnja, posjeti i do 30 tisuća ljudi.

Gost partner ove je godine Švicarska. Među osamdeset zemalja svoj štand, broj 30, ima i Hrvatska na kojemu izlažu Hrvatska dječja knjiga, Egmont, Mala zvona, među ostalim.

Osim toga, jučer je u centralnoj hali na Fieri otvorena samostalna izložba hrvatske umjetnice i ilustratorice Vendi Vernić. Kako stoji u priopćenju, mlada je umjetnica radila na knjizi “La casa de fieras” (po Ivani Brlić Mažuranić), pa crteži pokazani na izložbi prikazuju proces nastanka knjige na kojoj je umjetnica radila posljednjih godinu dana”. Vendi Vernić, inače učenica Svjetlana Junakovića, koji također bilježi uspjehe na sajmu u Bologni, dobila je, podsjetimo, međunarodnu nagradu za dječju ilustraciju koju dodjeljuje Fundación SM iz Španjolske, za mlade autore ispod trideset i pet godina, a u konkurenciji je s njom bilo čak tri tisuće autora.

Osim kod Junakovića, školovala se i na prestižnoj Accademia di belle Arti u Veneciji. U žiriju su sjedila prestižna imena: Steven Guarnaccia, Katsumi Komagata, María Fernanda Paz-Castillo s područja ilustracije, dječje knjige, dizajna, literature, edukacije, i nije krila oduševljenje koliko joj znači da je prepoznata od takvog žirija. Žiri je, pak, tumačio kako je njezin rad “bogat poezijom, osjećajem za humor i u isto vrijeme osjećajem za vječnost”, a bilo je riječ o pet ilustracija koje se baziraju na kratkoj priči “Krokodil” koju je napisao Dostojevski, objavljena je u časopisu Epoha.

Umjetnica nam je neposredno prije jučerašnjeg otvaranja izložbe rekla što će biti izloženo: “Nagrada koju sam dobila od španjolskog izdavača značila je i suradnju na knjizi. Željeli su da bude knjiga hrvatskog autora, koja predstavlja identitet zemlje. Ivana Brlić Mažuranić bila je moj prvi odabir, ona je naprosto sjajna. Prvo sam ponovno čitala “Priče iz davnine”, no naposljetku sam se odlučila za jednu manje poznatu priču, “Menažerija”, koja je zgodna i s obzirom na tematiku. Na temelju te priče nastalo je petnaest ilustracija koje sada izlažem”.

Na izložbi je ove godine sedamdeset i šest autora. Naslovnica je pripala ruskom ilustratoru Igoru Oleinikovu, koji je prošle godine dobio nagradu H.C. Andersen, i također ima samostalnu izložbu, koju prati i opsežan katalog. Oleinikovu su najdraže ilustracije ruskih klasika, poput Gogolja. Nagradu za književnost na tom polju, podsjetimo, dobio je japanski pisac Eiko Kadono.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 09:32