VIZUALNA UMJETNOST

IZLOŽBA U CROATIAN DESIGN SUPERSTOREU 'Ilustracije koje pružaju nadu da Hrvatska ima budućnost'

Slaven Kosanović Lunar: Beram (inspiracija restauracijom 'Plesa mrtvaca' Vincenta iz Kastva)
Postav se temelji na radovima koje su za Zakladu Adris skupili Bruketa&Žinić OM u knjizi 'Nada'

Tea Jurišić ilustratorica je mlađe generacije, čiju sam jednodnevnu pop-up izložbu nedavno imala prilike vidjeti u Galeriji Laval Nugent. Groteska, crni humor, bogata mašta, sve se to isprepleće u njezinu specifičnom stvaralaštvu, a možda ste je i primijetili, često stvara pod nazivom Kvar illustration.

U svakom slučaju, velika je nada i po svojoj je prilici i među najmlađim autoricama čiji se rad od jučer može pogledati na izložbi “Ima nade”, u zagrebačkom Croatian Design Superstoreu. Tema je njezine ilustracije “komparativno histološko - MRI istraživanje za poboljšanje dijagnostike perinatalnih oštećenja ljudskog mozga”.

Tena Jurišić: “MRI istraživanje”

Koncept Croatian Design Superstorea u Martićevoj ulici, tik uz Iblerov neboder, osmislila je Ira Payer, i sama iznimna dizajnerica, u njemu se mogu kupiti djela domaćih dizajnera, kako namještaj, tako odjeća, i sve ostalo, pa i one vrećice koje je (teško je povjerovati) nedavni posjetitelj novog zagrebačkog aerodroma ocijenio “spornima” (Between Yu and EU).

Uz sve to, postoji dio predviđen za izložbe. Izložba “Ima nade” trajat će četiri dana, a temelji se na radovima koje su za Zakladu Adris skupili Bruketa&Žinić OM u knjizi “Nada”. Iako inicijalna poruka “ove ilustracije pružaju nadu da Hrvatska ima budućnost”, koja stoji uz izložbu, zvuči naivno, posebno u društvu u kojemu često čitamo kako mnogi kreativci nastoje svoj kruh pronaći vani, i uz spomenuti incident na aerodromu, ne može joj se osporiti dobar, nimalo naivan dizajn, nastao na temelju višegodišnje suradnje dizajnera i Adrisa (npr. knjiga koja svijetli u mraku, koja je dobila i brojne nagrade). Sve dvadeset i četiri ilustracije, dalje, odnose se na konkretnu, hvalevrijednu temu bilo istraživanja s područja medicine, bilo potpora u kulturi, koje uistinu pružaju više nego solidnu nadu u bolje sutra. Knjiga na naslovnici ima ispisanu riječ nada, koja se na početku ne vidi uopće, no što riječ češće koristite, ona se više otkriva.

Tomislav Torjanac bavi se temom PTSP-a

Uz ilustratore, na suradnju su pozvani dizajneri, slikari, ulični umjetnici, autori slikovnica i sl.

Primjerice, jedna od zanimljivijih domaćih slikarica, čiji rad nismo nažalost već neko vrijeme vidjeli, ne barem na nekoj samostalnoj izložbi, Helena Janečić, u gotovo je stripovskoj maniri ilustrirala prizor s Krke. Tema je “procjena kakvoće vodotoka rijeke Krke i potencijalne opasnosti za NP Krka primjenom novih bioindikatora i biomarkera” koju provodi Institut Ruđer Bošković. Igor Taritaš, također slikar, čiji smo rad imali prilike vidjeti i na nedavnoj izložbi u HDLU, koji često slika prazne prostore i nadrealne prizore, napravio je bajkovit rad plavosivih tonova pod nazivom “Beskrajne priče”, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Nina. Rad Slavena Kosanovića Lunara naslanja se na estetiku ulične umjetnosti. I naslov “Beram” i motiv upozoravaju na izvor - fresku “Ples mrtvaca” Vincenta iz Kastva. I u Lunarovu slučaju kostur je na crvenoj podlozi, no u njegovoj interpretaciji nosi kantice boje. Tema je zaštita beramskih freski. Iza imena Booboo stoji Srđana Modrinić, tema je djetinjstvo, konkretno “medijskom kulturom do sretnog i bezbrižnog djetinjstva”.

Vedran Klemens :“Ban mozak”

Moram priznati da mi je, u likovnom kontekstu, krivo što nema Ivane Pipal, no iz te generacije i tog ranga je Vendi Vernić, njezin rad “Demografska” prikazuje prizore iz svakodnevice, mnoštvo je ljudi, šeću pse, sunčaju se, voze bicikle, u kadar povremeno ulazi i parobrod... tema je “demografska struktura za bolje procjene i politike”, njome se bavi Ekonomski fakultet. Vedran Klemens napravio je rad “Ban mozak”, tema je “integracija Republike Hrvatske u Europsku mrežu za unapređenje liječenja bolesti mozga tehnologijom matičnih stanica”.

Booboo:“Sretno djetinjstvo”

Tema rada Davora Šunka “Povijest hrvatskog jezika” je “potpora izdavanju knjiga iz ciklusa Povijesti hrvatskog jezika”, Luka Juras radi djelo “Transplantacija” (tema je nabava staničnog separatora za transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, KBC, Split), Danijel Srdarev ilustracijom “Sveti Petar” prikazuje obnovu pavlinskog samostana Sv. Petar u Šumi, Filip Peraić ilustrira otkup umjetničkih slika za fundus Moderne galerije, ilustracija Tomislava Torjanca zove se PTSP, tema je “multimodalna elicitacija, estimacija i regulacija emocija u terapiji PTSP-om, računalni alati u psihoterapiji PTSP-a”, provodi je Fakultet elektrotehnike i računarstva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:02