ZBIRKA TONIJA POLITEA

Izložba u Novigradu: Disneyjeve igračke koje je proizvodila tvornica Biserka

Malo ljudi zna kako su neke od prvih Disneyjevih igračaka nastale u zagrebačkoj tvornici Biserka, koja je započela s radom još 50-ih godina, u doba poslijeratne obnove.

Rariteti s buvljaka

U muzeju Lapidarium u Novigradu do 30. rujna otvorena je izložba igračaka iz kolekcije Politeo, a upravo je iz te tvornice i glavnina igračaka na izložbi, uz one nastale na istarskom području u nekadašnjoj labinskoj tvornici 25. maj, ali i u slovenskoj Mehanotehnici (danas Mehano).

Kolekcionar Toni Politeo kolekciju je sakupljao preko oglasa, na sajmovima i buvljacima, a u svojoj je potrazi obilazio i nekadašnje djelatnike tvornice, kod kojih bi pronašao zanimljiv primjerak, te skupio oko 800 vintage Disneyjevih likova. Svoju je kolekciju pokazao i u Japanu, na izložbi “Disneyjeva vremenska kapsula u Londonu”, a sad ih predstavlja istarskoj publici.

Zaštićena baština

Na izložbi su prikazi minijaturnih lutaka, avijacije, željeznica, likova iz filmske i televizijske produkcije, ali i raznih društvenih igara i igračaka iz tridesetih i četrdeseih godina prošlog stoljeća: mali tkalački stol, drvene slagalice, stari mikado te dječje igračke iz Hrvatskog zagorja koje su na listi Unescove zaštićene baštine... Drugu etapu Disneyjeve izložbe Politeo je upotpunio i proizvodima nastalim u tvornici Donji Milanovac te u suradnji s izdavačkim kućama s područja bivše Jugoslavije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:04