IVAN VITIĆ

IZLOŽBA U POVODU 100. OBLJETNICE ROĐENJA Hommage jednom od najvećih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća

 

Izložba ostvarenja Ivana Vitića povodom 100 godina od njegova rođenja otvorena je u Društvu arhitekata Zagreb, kada je proslavljena i 26. edicija Zidnih novina Grada Zagreba posvećena ovom prigodom zagrebačkim realizacijama istog arhitekta. Izložbu su organizirali Bacači sjenki koji duže od desetljeća apeliraju na javnost o važnosti očuvanja Vitićeva djela.

Vojko Bašić / CROPIX

Tako je na samom kraju godine ipak značajnije obilježeno Vitićevo rođenje. Jedan od najznačajnijih hrvatskih i europskih arhitekata Ivan Vitić, rođen 21. veljače 1917. godine, s više od 100 uspješnih i uglavnom sačuvanih realizacija, među najprisutnijim je arhitektima na prostorima bivše Jugoslavije. Naka od tih djela bolje su, a neka lošije očuvana. Njegova je najpriznatija realizacija Klizački paviljon na Velesajmu, a važna djela su i Kockica na Prisavlju, Pionirski grad, sklop u Laginjinoj ulici, dom JNA u Komiži, motel Trogir. Od kuća poznata je kuća na Mejama.

Višestruko međunarodno priznanje, kvaliteta njegovih izvedbi, brojnost njegovih realizacija priziva primjerenu pažnju gradova u kojima je rođen ili pokopan - Zagrebu i Šibeniku. U svom je rodnom gradu ostavio za sobom znamenitu građevinu knjižnicu u Šibeniku (dom JNA).

Božidar Vukičević / CROPIX

Bacači sjenki unutar interdisciplinarnog projekta “Čovjek je prostor: Vitić_pleše” senzibilizirali su domaću javnost, ali i inozemnu o Vitićevu djelu kroz gostovanja na raznim festivalima arhitekture i sveučilištima. Boris Bakal i Bacači sjenki od 2004. godine rade na obnovi jednog od najvažnijih djela arhitekta Vitića, obnovi Bloka Narodne banke u Laginjinoj ulici 7 i 9 u Zagrebu, koja se ove godine, na stogodišnjicu njegova rođenja privodi kraju. I trenutno postavljena 26. edicija Zidnih novina želi upoznati najširu publiku s djelima ovog arhitekta.

Nikša Stipaničev / CROPIX

“Njegova zdanja višestruko zahvaćaju razne kontekstualne, društvene, formalne, estetske i morfološke te tradicijske i kulturne slojeve, a trajno su odredila kulturu stanovanja i hrvatski arhitektonski identitet”, ističu Bacači sjenki. Zidne novine koje se nalaze na više mjesta u Zagrebu ujedno su 26. izdanje projekta pokrenutog 2006. godine, s namjerom da se istraživanja kulturne baštine i povijesti grada učine vidljivim u javnom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 17:49