DARKO BAVOLJAK

IZLOŽBE POZNATOG FOTOGRAFA U SPLITU, OSIJEKU I BUDIMPEŠTI 'Snimajući izloge propalih, napuštenih dućana došao sam do apstrakcije'

 CROPIX

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku za vikend je otvorena izložba Darka Bavoljaka “Izlozi”. Ovaj umjetnik, nadalje, već od 7. ožujka izlaže u Galeriji umjetnina u Splitu.

Za svibanj je, pak, njegova izložba najavljena u Budimpešti, u Magyar Műhely Galéria. Bavoljak, je, podsjetimo, pokrenuo jedan od najzanimljivijih novih umjetničkih ciklusa, gostovanja umjetnika na Golom otoku koji potom na ovoj lokaciji rade direktno u dijalogu s prostorom. U ciklusu “Izlozi”, koji smo prethodno mogli vidjeti i u Zagrebu u Galeriji Vladimir Bužančić, Bavoljak izlaže fotografije izloga propalih i napuštenih dućana i obrta, zanata koji ljudima više nisu potrebni, a nekoć su bili. Motiva na ovu temu, nažalost, ne nedostaje.

Društveno angažirana fotografija nije strana Bavoljakovu opusu, prisjetimo se kako je u sklopu ciklusa pod nazivom “Budućnost” dokumentirao ratom razorenu i napuštenu industrijsku baštinu, potom je u ciklusu “Dubrava” snimao devastirana pročelja zgrada, da nabrojimo samo neke od njegovih radova. Ni jedna od tih fotografija nema patetiku, one su slike stvarnosti, no nisu doslovni prikazi, već bilježe specifičan umjetnikov pogled, detalj koji svjedoči o mogućnosti promatranja, a ponekad je to gotovo pa čista apstrakcija. Na ovu je temu snimio preko tisuću fotografija. Izlozi su zapušteni, a često su i oglasi zalijepljeni na njima već stari i devastirani.

Predgovore izložbama u Osijeku i Splitu piše Iva Prosoli, dok je u Zagrebu predgovor pisala Anita Zlomislić. Kako kaže Darko Bavoljak za Jutarnji: “Za Osijek sam u suradnji s Ivom Prosoli odabrao tridesetak fotografija za izložbu. Počeo sam ih snimati 2016. godine, kada mi je ‘zapeo’ za oko prvi izlog. Moje su se neke kolege bavile ovom temom i ranije, no ja sam temu vidio na jedan drugi način i zato sam osjetio potrebu fotografski reagirati. Sužavao sam temu i tako smo došli do apstrakcija”, kaže. Snima li i dalje izloge?

“Da, imam u međuvremenu i neke druge preokupacije, no i dalje ponekad znam snimati izloge. Zanima me njihov ispražnjeni sadržaj, svi ti vizuali i priče koje ih prate, zanati koji su nekada prehranjivali čitave obitelji, a zatim je njihova djelatnost prebačena na shopping centre, te priče koje su kroz te izloge, podsjetnici iz prošlosti koje još uvijek ponegdje možemo vidjeti u sadašnjosti”.

Darko Bavoljak završio je studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Fotografijom se počeo baviti početkom osamdesetih. Tijekom studija objavljivao je fotografije u Poletu, Studentskom listu, Svijetu, Startu i mnogim drugim tadašnjim novinama i časopisima. Danas djeluje na području fotografije, filma, konceptualne umjetnosti i kustoskih koncepcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:30