VERMEER

IZNENAĐUJUĆE OTKRIĆE O JEDNOJ OD NAJPOZNATIJIH SLIKA SVIJETA Analiza je pokazala da je slavno remek-djelo prije izgledalo prilično drugačije

 Studio Erik Stehmann / Ferrari / Profimedia

Najveće do danas poznato znanstveno istraživanje Vermeerove slike "Djevojka s bisernom naušnicom", rezultiralo je iznenađujućim otkrićima, objavio je haški muzej Mauritshuis u kojemu je izložena.

"Nijedna Vermeerova slika ne zaokuplja pažnju povjesničara umjetnosti kao 'Djevojka s bisernom naušnicom' koja u očima skriva posebnu dubinu. O slici smo otkrili više nego ikada dosad", rekla je ravnateljica muzeja Martine Gosselink na videokonferenciji za medije.

Grupa stručnjaka je ustanovila da je nizozemski barokni slikar Johannes Vermeer (1632.-1675.) na poznatoj slici iza djevojke naslikao i zelenu zavjesu, koja je s vremenom iščezla.

Pomoću rendgenskog skenera uspjeli su detektirati i trepavice koje nisu vidljive golim okom.

Usto su ustanovili i da biserna naušnica, po kojoj je slika dobila naziv, jednostavno lebdi u zraku jer ne postoji fleksibilna žica koja je prčvršćuje za ušnu resicu.

Zahvaljujući ovom istraživanju, prvi je put podrobno opisana i paleta boja koje je Vermeer koristio.

No unatoč detaljnom istraživanju nije otkrivena najveća tajna slike - djevojčin identitet. Po nekim izvorima djevojka predstavlja Vermeerovu najstariju kćer Mariju, koja je u trenutku nastanka platna imala 12 ili 13 godina. Maria je i sama bila slikarica te se, po mišljenju dijela stručnjaka smatra autoricom velikog broja očevih slika.

Međunarodni tim stručnjaka je sliku nastalu između 1665. i 1667., istraživao i u ožujku 2018., koristeći pritom najnovije tehnike skeniranja.

Bila je to druga velika znanstvena analiza remek-djela nakon one iz 1994.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:14