INTERVJU

JEDAN OD NAŠIH NAJPOZNATIJIH STRIP AUTORA DUBRAVKO MATAKOVIĆ ZA JUTARNJI 'Zbog Pavelića u naslovu proglasili su me radikalnim desničarem'

 HANZA MEDIA
Poznati stripaš objašnjava što se krije iza naziva njegova novog rada “Zgode i nezgode Ante Pavelića” za koji je dobio potporu Ministarstva kulture

Strip-autor Dubravko Mataković dobio je 21 tisuću kuna Potpore za poticanje književnog stvaralaštva od Ministarstva kulture.

Naziv stripa pokrenuo je polemike.

U naslovima poput “Potpora za strip Zgode i nezgode Ante Pavelića” moglo bi se reći da nedostaje daljnje kontekstualizacije. Zašto? Čini li vam se da smo izgubili smisao za ironiju?

- To je želja za senzacijom i krvi. Bode u oči taj Pavelić, a ujedno je dobar razlog za nekoga proglasiti radikalnim desničarem, to je danas moderno. Gotovo nitko me nije zatražio objašnjenje o kakvom je stripu riječ. Ne znam ima li to veze s osjećajem za ironiju, ali ako procjenjujete djelo prema ovakvom naslovu, logičniji je zaključak da je riječ o zezanciji nego o nečemu što afirmira Pavelića.

Mislite li da je vrlo radikalizirana politička situacija posljednjih godina dovela do toga da sve počinjemo shvaćati doslovno?

- Mislim da nije toliko koliko se govori u javnosti, da je sve to pomalo prenapuhano. Krećem se među ljudima iz vrlo različitih slojeva društva, pa čak i oni koji izgledaju na prvi pogled radikalno, to često ne budu, kada ih bolje upoznate.

Ta vrsta nekorektnosti tipična je za vaše stripove?

- To je čista zezancija, provokacija, uistinu sam vjerovao da će ljudi to shvatiti. Sve što se napisalo posljednjih dana čini mi se i pomalo zlonamjernim.

No, neke knjige uistinu su nepravedno odbijene za financiranje od strane Ministarstva kulture?

- Vjerujem da jesu, ja nisam dovoljno stručan u tom sektoru da mogu suditi o konkretnim primjerima. Ja sam svoj strip prijavio na najmanji mogući iznos, i čak i nisam bio siguran da ću dobiti za to novac. Znam za sebe, da me čeka vrlo obiman projekt, scenarij, crtež, prvo olovkom pa tuš.

O čemu je u stvari riječ u stripu?

- Ukratko, riječ je o pokušaju kolonizacije vanzemaljaca kojima se odupire Glištun Gmižić, inače moj omiljeni stripski lik. Tu se pojavljuje niz likova kroz više povijesnih razdoblja i epizoda kroz koje su isparodirani televizija i film. Isprepliću se razni žanrovi kao što su znanstvena fantastika, avantura, akcija, horor, kung fu i slično, s tipičnim trash obilježjima i klišejima koji prate te žanrove.

Pojavljuje li se Ante Pavelić i u kakvoj ulozi?

U stvari, pojavljuje se Mitch Buchannon iz Baywatcha koji “glumi” Antu Pavelića, to je sam početak stripa koji oponaša trailer filma. Oponent mu je Cvilidreta kojega “glumi” Leonardo DiCaprio. Nakon toga ide kadar na knjigu s naslovom “Zgode i nezgode Ante Pavelića” koju djed čita djeci i zatim radnja kreće u drugom pravcu.

Što vi mislite o Anti Paveliću?

- Moja obitelj nije prošla dobro ni od jednih niti od drugih, ni od ustaša niti komunista, nemam pozitivan stav ni prema jednima niti prema drugima. No, to je povijest, a potrebno je baviti se sadašnjosti i budućnosti.

Zašto onda takav naziv?

- Odlučio sam se za njega nakon što sam napravio scenarij. Strip se sastoji od više poglavlja - epizoda i svaka nosi naziv prema nekom od protagonista kao što su Glištun Gmižić, Imbra, Indijaja Did i Baba Vesna itd. Htio sam da djed s početka čita djeci nešto neprikladno, a da ujedno zvuči dječje i prije svega blesavo, pa su se eto “dogodile” Zgode i nezgode AP. Taj djed spominje i roman “Odrvljevljavanje skrotuma Čipše Puškaša u vrijeme osmanlijske opsade Prisoja, 1642”. Strip se mogao i tako zvati, ali eto - nije. Na kraju mi je taj naslov bio dovoljno blesav da ga stavim za naslov stripa. Uobičajeno je da dajem takve bezvezne naslove. Pterodaktiličarstvo za početnike, Čovjek s dvije jetre, Govno… to su neki od naslova mojih prošlih strip albuma.

Strip inače rijetko dobiva potporu u sličnim kategorijama. Kako tumačite činjenicu da ste uspjeli dobiti potporu od države?

- Prema bombastičnim naslovima u medijima, ispada da sam potporu dobio jer radim strip o Paveliću. Na natječaj sam predao sedam strana detaljnog sinopsisa, opširno objašnjenje o čemu je riječ, ogledni arak, odnosno 6-7 gotovih tabli, te dvije recenzije - jednu Mladena Lucića, povjesničara umjetnosti, dobrog poznavatelja moga rada i jednu urednika izdanja, jednu Krešimira Zimonića.

Bit će da je prosudbena komisija procijenila da je ovaj strip vrijedan potpore zbog ozbiljnog pristupa, neobičnosti i unikatnog umjetničkog izričaja. Znam samo da je zadnjih godina potpora za strip već dodjeljivana, ali nikad nije dignuto ovoliko buke. Sve zbog naslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:33