STRIPOVSKO KIPARSTVO

KAD DJEČAK ODRASTE Kipar Hrvoje Urumović u Laubi predstavlja svoje radove nastale u proteklih osam godina

Hrvoje Urumović: Kad dječak odraste
 press
 

ZAGREB - Na izložbi "Kad dječak odraste", koja se otvara u utorak, 18. rujna, u Laubi - kući za ljude i umjetnost, akademski kipar Hrvoje Urumović izložit će svoje prostorno ambijentalne kiparske instalacije nastale u proteklih osam godina.

"Urumović se istaknuo među mlađom generacijom hrvatskih kipara s prepoznatljivim radovima u kojima se koristi motivima iz umjetnosti, pop kulture, filma i stripa, medija i svakodnevice kako bi ocrtao apsurde suvremenog društva", stoji u najavi izložbe.

Ponajviše radi u mediju klasičnog kiparstva i ne bježi od klasičnog skulptorskog pristupa, ali mu daje stripovski, pa čak i karikaturalni karakter.

"Radovima na izložbi zajednički su elementi humora, apsurda, ludizma, ironije, postupci reinterpretacije, korištenje ready-madea i pop arta, kao i njihovo međusobno ispreplitanje", ističe se.

press
Hrvoje Urumović: Ralje - na kupanju sa ženom i njenom sestrom

Hrvoje Urumović (Sarajevo, 1976.) diplomirao je 2000. na Odsjeku za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a tri godine kasnije magistrirao na poslijediplomskom studiju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani.

Od 2005. godine nastavno je angažiran na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci na Katedri za kiparstvo, gdje je sada u zvanju izvanrednog profesora.

Zagreb, 110214.
U hotelu Sheraton, odrzana je donatorska vecer povodom izrade kipa-spomenika Svetom Ocu Ivanu Pavlu II u Sarajevu.
Na fotografiji: kipar spomenika, Hrvoje Urumovic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
Hrvoje Urumović

Imao je niz samostalnih i više desetaka skupnih izložbi, autor je mnogih javno izvedenih spomeničkih djela, a za svoj rad dobio je brojne domaće i međunarodne nagrade.

Njegova izložba dio je Laubina ciklusa "Hrvatska umjetnost danas", a može se razgledati do 28. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:44