DVIJE AUKCIJE U LONDONU

KAKO JE JEDAN ČOVJEK POKUPOVAO SVE DOSTUPNE PICASSOVE SLIKE U tjednu iza nas iskeširao je više od 110 milijuna funti: Za koga ih je sve kupio?

“Žena sa beretkom”, portret Marie-Thérèse Walter, postigao je najvišu cijenu od 49,8 milijuna funti, a prodavao se na aukciji u Sotheby’su
 Getty images
 

Umjetnički savjetnik Harry Smith, direktor firme Gurr Johns, na dvije aukcije u dvije vodeće kuće u Londonu ovaj tjedan pokupovao je sva dostupna Picassova djela.

Potrošio je, naime, više od 110 milijuna funti kupujući trinaest Picassovih radova u ime dobrostojećih klijenata, ime niti jednog od njih nije želio otkriti, niti je li možda riječ o jednoj osobi koja kupuje sve te Picassove umjetnine.

Najviše je platio portret jedne od umjetnikovih muza Marie-Thérèse Walter, 49,8 milijuna funti. Rad je bio na aukciji u Sotheby’su. Dan ranije kupio je pak devet djela, odnosno baš sve slike koje su uopće bile na prodaju u Christie’su. Nije rekao tko su kupci, no dodao je da je “umjetnički svijet ponovno u ljubavnoj priči sa Picassom”. Interes za umjetnika, koji je umro 1973. godine, ponovno je porastao naročito nakon što je najposjećenija europska galerija, londonski Tate Modern, najavio izložbu pod nazivom “Picasso 1932: Ljubav, slava, tragedija”, prvu samostalnu izložbu ovog umjetnika u Tateu, koja se otvara 8. ožujka.

Zlatna muza

Smith je dalje rekao: “Picasso je gigant 20. stoljeća, i njegov je rad vrlo privlačan kolekcionarima i ljubiteljima umjetnosti iz čitavog svijeta. Marie-Thérèse je remek-djelo ovog umjetnika, i subjekt slike, i datum, njezina očuvanost, podrijetlo, činjenica da je sasvim nova slika na tržištu, nakon što je bila toliko dugo u posjedu obitelji. Na tržištu umjetnina često se pojavljuju Picassova djela, no rijetkost je da je slika toliko posebna i toliko nova na tržištu.”

Getty images

Portret Marie-Thérèse, slika nazvana i “Žena sa beretkom”, donedavno je bila vlasništvo umjetnikovih nasljednika. Prodana je za 15 milijuna funti više nego što je bilo predviđeno, jer je početna cijena bila 35 milijuna. Naslikana je samo nekoliko mjeseci nakon što je Picasso dovršio “Guernicu” i “Ženu koja plače”.

Bilo je to doba kada je u Picassov život ušla Dora Maar, pravim imenom Teodora Marković, nadrealistička umjetnica podrijetlom iz Hrvatske (podsjetimo kako smo u Zagrebu u Klovićevima imali prilike vidjeti fotografije koje je snimala Dora Maar kada je Picasso radio na “Guernici”), i obje su žene bile nezadovoljne prisutnošću one druge. Pa, iako je njihova veza još potrajala, navodno je za sliku Marie-Thérèse Picasso jednom rekao: “Moralo je biti bolno za djevojku da na slici vidi da je na odlasku.”

Helena Newman, koja je na čelu europskog Sotheby’sa, rekla je: “Žene su u Picassovom stvaralaštvu imale centralnu ulogu, poticale su njegov genij, bez sumnje su bile ključne figure u njegovim kreativnim i intelektualnim procesima. No, ni jedna nije tako univerzalno voljena kao njegova ‘zlatna muza’ Marie-Thérèse, zvijezda ove slike, ali i iznimne izložbe koja će se otvoriti u Tateu.” Sliku, dalje, opisuje: “Na zimu 1937. godine, vidimo Marie-Thérèse kao pomalo uspavanu ženu, ženu koja je rodila Picassu dijete. To je slika koja bez sumnje predstavlja ono što je najpoželjnije poznavaocima i kolekcionarima moderne umjetnosti.”

Izložba u Tateu

Svi se stručnjaci slažu da će interes za Picassa u svijetu kolekcionara samo rasti, pa tako je Christian Ogier, pariški trgovac umjetninama, za New York Times rekao: “Kad imate Picassa, lako ga je prepoznati na prvi pogled. On je konzistentno dobar, i ima budućnost. Nove će generacije imati ukus za Picassa, siguran sam.”

Podsjetimo i kako je sliku “Le Reve”, na kojoj je također Marie-Thérèse, privatnim putem prije pet godina kupio milijarder Steven A. Cohen, od Stevea Wynna, za 155 milijuna dolara, a ovom se slikom reklamira i izložba koja se otvara u Tateu.

Iz Tate Modern, pak, najavljuju kako su se za prvu Picassovu izložbu odlučili na tridesete godine kao jedno od najintenzivnijih razdoblja u životu umjetnika koji je oblikovao 20. stoljeća, te kako će tri iznimne slike njegove ljubavi, i majke njegove kćeri Maye, Marie-Thérèse, koje je napravio u samo nekoliko dana u svibnju 1932., biti sve zajedno pokazane na izložbi.

Picasso je, poznato je, neko vrijeme bio paralelno i s Dorom Maar i Marie-Thérèse, često ih je znao portretirati i kao arhetipove, tamnokosa intelektualka i plavokosa majka njegove djece, a poznato je i kako je sam potencirao suparništvo između njih dvije. Ipak, nakon prekida je Dora Maar rekla kako “nakon Picassa nema života” i potpuno se povukla iz javnog života, dok je krhka Marie-Thérèse, nažalost, naposljetku počinila samoubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:23