UMJETNIK OPSJEDNUT KATASTROFAMA

LAV PARIPOVIĆ 'Od rušenja kule babilonske do Blizanaca, uništenja su naša svakodnevica'

Zagreb, 281118.
Galerija SC Savska ulica.
U sklopu projekta Oni dolaze predstavio se umjetnik Lav Paripovic s izlozbom Totalka. Na fotografiji: Lav Paripovic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Lav Paripović

Izložba Totalka otvorena je u SC-u, u podrumu Dioklecijanove palače mogu se pogledati dvije projekcije, a u Dubravi je u tijeku izložba "Malo dalje od centra"

U Galeriji Studentskog centra u Zagrebu umjetnik Lav Paripović u srijedu navečer otvorio je izložbu "Totalka". Četiri kratka filma, svaki traje manje od minute, projiciraju se na zidove galerije. Na njima se vidi kako umjetnik stvara četiri murala s temom katastrofa: od one Biblijske, gdje vidimo rušenje kule babilonske, preko eksplozije četvrtog reaktora nuklearke u Černobilu, potom rušenja Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku do razaranja dijela kulturno zaštićenog grada Palmire, uništena u sirijskom građanskom ratu. Širok je to raspon: od mitskog uništenja do onih modernih, recentnih, koji su se odvili krajem prošlog stoljeća.

- Smatram da su ove četiri katastrofe bile logičan odabir. To su moja četiri jahača apokalipse: od prvog uništenja, koje govori o jezičnom rasapu, preko radijacije, pada ekonomije, pa do kulturnoga uništenja. Mislim da su te katastrofe definirale našu civilizaciju. Sve te teške priče ovdje su protkane svojevrsnim crnim humorom - kaže Paripović i pojašnjava da mu je glavna ideja bila stvoriti prostornu instalaciju, jer će se svaki od videa emitirati na svojem zidu, i to ne istovremeno nego jedan za drugim, kako bi ih posjetitelji mogli dobro vidjeti.

Zagreb, 281118.
Galerija SC Savska ulica.
U sklopu projekta Oni dolaze predstavio se umjetnik Lav Paripovic s izlozbom Totalka. Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / HANZA MEDIA
 

Nijedan od tih radova ne može se nigdje uživo vidjeti, objašnjava Lav. Fizičkog dijela rada odrekao se kako bi mogao raditi za medij stop animacije, otkriva. Samo za Blizance trebalo mu je 15 dana, no nije mu bilo žao žrtvovati rad i prebojiti zid, kako bi na njemu nacrtao novu katastrofu. Dvije je naslikao vani, dvije u svojem ateljeu. I nijedna zapravo više ne postoji nigdje osim na snimci.

- Dosta sam dugo i ja radio murale i moram priznati da se to s vremenom pretvorilo u kič, koji je godinama na zidovima. Želio sam nešto drukčije - raditi mural, ali ga snimiti i tako napraviti izložbu. Dodao sam i zvukove: tipa, lavinu kad se ruše Blizanci ili zvuk s blagajne kada reaktor u Černobilu odlazi u zrak. Neke od videa snimio sam mobitelom u svakodnevnom životu i onda su ubačeni u video - govori Paripović.

Zagreb, 281118.
Galerija SC Savska ulica.
U sklopu projekta Oni dolaze predstavio se umjetnik Lav Paripovic s izlozbom Totalka. Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / HANZA MEDIA
 

Izložba u SC-u otvorena je do 5. prosinca. Međutim, nije ona jedina njegova koju se trenutačno može razgledati: u podrumu Dioklecijanove palače mogu se pogledati dvije projekcije - one s rušenjem babilonske kule te Blizanaca, a u Dubravi je u tijeku izložba "Malo dalje od centra". Na slikama se mogu vidjeti goruće zgrade, katastrofe...

Privatni album
 

- Mislim da to nisu mračne teme, jer one su jednostavno tu. To je naša svakodnevica, htjeli mi to ili ne. Ono što je meni važno jest da sve te priče prikažem s mrvicom humora, tako da nisu posve tamne - tvrdi Paripović, koji je diplomirao slikarstvo u klasi Zoltana Novaka na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu prije tri godine, a bio je i na stručnom usavršavanju u slikarnici zagrebačkoga HNK. Iza njega je šest samostalnih te brojne skupne izložbe. Što dalje priprema, pitamo ga.

- Sviđa mi se kombinacija stop animacije i fizičkog rada, što sam primijenio na ovoj izložbi u SC-u. To bih volio i dalje raditi. Naravno, želim savladati montažu, kako bih i ubuduće mogao raditi ovakve projekte. No, slike su mi primarne, tako da neću prestati slikati - otkriva Paripović.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo