KIPARSTVO JE OPET U MODI

LIJEPO MI JE BITI TU Glavni protagonist izložbe kipara Igora Rufa je Bista Glista, pola čovjek – pola crv

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.12.2018. u 09:11

Zagreb, 280314.
U Muzeju suvremene umjetnosti svecano je otvorena sedma izlozba T-HT nagrada@msu.hr. Medju sesnaest radova koji su izabrani i ove godine prevladavaju videoradovi te instalacije. Na fotografiji: Igor Ruf.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Igor Ruf

 

Izložba 'Lijepo mi je biti tu' Igora Rufa otvara se u Muzeju suvremene umjetnosti

ZAGREB - Za izložbu "Lijepo mi je biti tu“, što se otvara 14. prosinca u MSU galeriji, akademski kipar Igor Ruf realizirao je nove radove koji slijede njegovo dosadašnje inovativno kiparsko i višemedijsko istraživanje objektne umjetnosti i instalacije.

 

Iz Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) najavljuju da će izložba biti koncipirana od više fragmenata koji zajedno čine narativ temeljen na osobnom iskustvu i sjećanju, memoriji mjesta i propitivanju identiteta te urbanih legendi, a ti su fragmenti prezentirani kroz razne medije, skulpturu, instalaciju, fotografije i 'ready made'.

 

"Unutar korpusa suvremene hrvatske skulpture i instalacije, stvaralaštvo Igora Rufa zauzima posebno mjesto", ističe se u najavi, dodajući kako on već od studentskih radova proširuje pojam skulpture, uvodi multimedijski pristup i inovacije.

 

"Prostornom instalacijom i njenim elementima bavi se višedimenzionalnim i značenjski raznovrsnim fenomenima prostora – od fizičkog, stvarnog do osobnog, duhovnog i izmaštanog. Svaki od tih prikazanih prostora ima neki semantički zaokret, a prostor i atmosfera zahvaćaju naša osjetila te misaone i imaginativne procese", dodaje se.

 

Glavni protagonist izložbe, kojoj je kustosica Nataša Ivančević, je lik iz mašte "polučovjek – polu crv neobična i složena imena: Bista Glista/Taj u svaku rupu mora pogledat, koji zadire u prostorne i duhovne borbe", a koji živi u vlažnoj utrobi nastambe

 

"Kakvo je takvo je", nazvanoj po Ikeinom odjelu s oštećenom robom.

 

Igor Ruf rođen je 1984. godine u Virovitici. Magistrirao je kiparstvo 2010. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Stjepana Gračana. Od 2012. godine radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od ove godine u zvanju docenta. Član je HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu, a izlagao je na nizu izložbu u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Smatra ga se jednim od najzanimljivijih umjetnika mlađe generacije koji intrigira svježim pristupom u problematiziranju kiparskih i umjetničkih fenomena. Pažnju javnosti privukao je 2012. kada je osvojio dvije prestižne likovne nagrade - Glavnu nagradu 31. Salona mladih i Grand prix na 11. Trijenalu hrvatskog kiparstva. Za multimedijsku instalaciju "Frizerski salon za brdo“ 2017. godine dodijeljeno mu je posebno priznanje 10. HT nagrade – MSU Zagreb.

 

Njegova izložba u MSU bit će otvorena do kraja godine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo