HUMANITARNA IZLOŽBA

MEDALJONI HRVATSKIH UMJETNIKA ZA SLIJEPE 'U 16. stoljeću umjetnik je slikao za oltare, u 19. slike za građanske stanove, a danas misli na opće dobro'

Ana Kolega: Sanjali smo

ZAGREB - S ciljem promicanja hrvatske likovne umjetnosti, ali i humanitarnog djelovanja, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) i Arena Centar organizirali su u tom trgovačkom centru izložbu pedesetak unikatnih umjetničkih medaljona velikog formata.

Medaljone je u svojim prepoznatljivim stilovima oslikalo pedeset hrvatskih umjetnika, a sredstva od njihove prodaje namijenjena su Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek".

Josip Zanki, predsjednik HDLU-a, smatra kako današnji umjetnik mora biti aktivan, prisutan i vidljiv u društvu, a ne samo u muzejima i na izložbama. "Pozicija umjetnika mijenja se kroz povijest, u 16. stoljeću radio je oltarne slike, u 19. slike za građanske stanove i izlagao na salonima, a danas misli na opće dobro i izlazi iz starijeg zadanog modela, što promiče i ovaj projekt", istaknuo je na konferenciji za novinare.

Za ravnateljicu HDLU-a Ivanu Andabaka, ta je suradnja poticajna za likovnog umjetnika koji, ustvrdila je, danas u javnom prostoru djeluju izuzetno malo i na vrlo ograničene teme koje koketiraju s političkim konotacijama", dok u ovom projektu nisu bili ograničeni. "Posebno nas veseli što ćemo s unikatnim djelima profesionalnih hrvatskih umjetnika ući u pedeset hrvatskih domova i oplemeniti njihov životni prostor", dodala je.

Medaljoni izabrani za Arena centar odabrani su na natječaju među njih 150 prijavljenih, a tema nije bila zadana. "Samo nam je bila želja da poruke budu pozitivne u skladu s adventskim ozračjem, te da se umjetnici izraze u svom prepoznatljivom stilu kako bi se medaljoni mogli identificirati s ostatkom njihova opusa", kazala je.

Ana Sladetić: Zahvalnost

Diana Kralj, ravnateljica Centra Vinko Bek, koji je prošle godine obilježio 120 godina rada, najavila je kako će se sav novac od prodaje umjetničkih medaljona utrošiti u promicanje rehabilitacijskih programa, a ponajviše u opremanje kabineta svakodnevnih vještina i kabineta za vježbe vida, kako bi slijepe i slabovidne osobe što više mogle voditi samostalan život.

Riječ je o drugoj suradnji tog trgovačkog centra s hrvatskim umjetnicima, prošle godine u ovo doba ondje su kao ambijentalna instalacija bile izložene božićne kugle koje su također oslikali odabrani hrvatski umjetnici.

Rad Danka Friščića

Sanja Vladović, direktorica marketinga Arena Centra kaže kako su prošlogodišnji rezultati bili takvi da nisu mogli ne organizirati ponovno nešto slično. "Taj projekt komunicira s javnošću na puno razina, promiče hrvatsku umjetnost i humanitarni aspekt, a pokazuje i kako trgovački centar ne mora biti samo mjesto za 'shopping'", napomenula je.

Svoje su medaljone na konferenciji predstavili umjetnici Ana Sladetić, Melinda Šefčić, Mirna Šišul, Ana Kolega, Danko Friščić i Damir Sobota, istaknuvši da im je u umjetničkom smislu osobito bio izazovan okrugli format, a smatraju da je to i dobra prilika da šira publika vidi njihov rad.

Medaljoni će se moći kupiti na online aukciji Večernjeg lista koja će se održavati do kraja godine svaki tjedan, ali i na aukcijama uživo svake nedjelje u Arena centru.

Tijekom adventskog razdoblja u tom će se zagrebačkom trgovačkom centru organizirati radionice za djecu i odrasle na temu kreativnog izražavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:12