IZLOŽBA U DUBROVNIKU

MEĐUNARODNA UMJETNIČKA SCENA OKUPILA SE OKO VAŽNE TEME Umjetnici, antropolozi, morski biolozi, odvjetnici i svi vezani uz ocean putuju i bilježe

    AUTOR:
    • Patricia Kiš

  • OBJAVLJENO:
  • 24.07.2018. u 07:57

Vojko Bašić / CROPIX

Kustosica projekta je povjesničarka umjetnosti Stefanie Hessler

 

Newell Harry australski je umjetnik južnoafričkih korijena. Kada je prije tri godine nastupio na Venecijanskom bijenalu koje se pod nazivom “Sve ljudske budućnosti” odvijalo pod kustoskom palicom Okwuija Enwezora, izazvao je vrlo pozitivne reakcije likovne kritike. Među umjetničkim svijetom cijenjena web stranica Artsy uvrstila ga je na listu pet umjetnika za koje možda niste čuli, no nakon Bijenala sigurno hoćete.

Na dvije lokacije, u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i na Lopudu u sklopu franjevačkog samostana, na izložbi “Oceani: pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke”, ovaj je autor predstavio više radova. Harry putuje obalama diljem svijeta i istražuje. Njegovi se radovi sastoje od fotografija ljudi koje je susreo, predmeta koje je s njima razmijenio i velikih tekstilnih natpisa na kojima su bilo izrazi razumljivi zapadnom svijetu, bilo oni iz kreolskih jezika koje zapisuje. Posebno se bavi istraživanjem Kuala ringa, sustava ceremonijalne razmjene darova koji je međunarodno poznatim učinio antropolog Bronislaw Malinowski.

 

Zanimaju ga alternativni načini razmjene i pojma vrijednosti, primjerice kakvu vrijednost u drugim kulturama, izvan matične, ima Rai kamenje izvađeno iz kamenoloma u Mikroneziji i razmjenjivano kao novac. Harry je jedan od zanimljivijih umjetnika koji izlaže u sklopu međunarodnog projekta na izložbi 17 autora koja je otvorena na spomenute dvije lokacije, u organizaciji TBA-21 koju je utemeljila Francesca von Habsburg, i u sklopu koje su održane brojne art-radionice na temu oceana.

U posljednje vrijeme nekoliko je aktivnih programa putovanja za umjetnike i znanstvenike. U sklopu jednog takvog, “The Arctic Circle”, gostovao je naš umjetnik Zlatan Vehabović, a slike inspirirane putovanjem sljedeći ćemo tjedan moći vidjeti u Umjetničkom paviljonu.

U sklopu projekta “Thyssen-Bornemisza Art Contemporary”, pak, umjetnici, antropolozi, morski biolozi, odvjetnici i svi na neki način vezani uz temu oceana putovali su i putuju po Islandu, Grenlandu, Tihom oceanu, otocima Polinezije i Melanezije. Izložba je već bila postavljena u Austriji i Francuskoj, no u nešto izmijenjenoj varijanti nego u Dubrovniku. Kustosica projekta mlada je povjesničarka umjetnosti Stefanie Hessler.

Među prikazanim radovima nalazi se i fotografija Rineke Dijkstre “Dubrovnik, Hrvatska, 13. srpnja 1996.” na kojoj su dva dječaka uz Jadransko more, a koja je dio ciklusa “Portreti plaža”, nastalog tijekom deset godina, između 1992. i 2002. Široj publici najpoznatije ime je Douga Aitkena, američkog umjetnika koji pokazuje rad nastao na temelju njegove izložbe u znamenitoj londonskoj galeriji Serpentine.

 

Poznati britanski umjetnik Darren Almond, koji je bio nominiran i za prestižnu nagradu Turner, pokazuje rad koji je nastao tijekom njegova sudjelovanja na ekspediciji na Antarktici. Zanimljivu suradnju imaju umjetnica Janaina Tschäp i morski biolog Davod Gruber: on njoj prepričava što vidi na svojim istraživanjima, a ona to crta. Sve u svemu, solidna umjetnička međunarodna ekipa okupljena na dubrovačkom području i važna tema.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo