RED ILUSTRACIJA, RED GLAZBE

MEĐUNARODNO OKUPLJANJE U UMJETNIKA MOČVARI Priznati ilustrator Igor Hofabauer Hof s kolegama iz Subotice i Zagreba predvodi bogat kulturni program

 Igor Hofbauer Hof
 

Alternativna kulturna scena osamdesetih je godina u bivšoj državi, osim u glavnim i velikim, svoje utočište i plodno tlo nalazila i u manjim gradovima. Glazba, stripovi, fanzini, filmovi i ostali kulturni produkti koji su dolazili iz manjih sredina, svojom su svježinom i inovativnošću snažno utjecali na događanja u velikim gradovima.

Jednako kao što su u Hrvatskoj svježe i zanimljive ideje dolazile iz gradova kao što su Vinkovci, Pula ili Požega, tako je i Subotica grad s jednom od najplodonosnijih umjetničkih scena u Srbiji.

Subotica je još početkom osamdesetih imala sjajnu punk scenu koju su predvodili Proces i Nade iz inkubatora, odlične fanzine poput Batschka Tribüne i Ples slomljenog dupetana vetru, glazbeni festival "Omladina" nakon kojeg su, kao pobjednici 1987. godine, KUD Idijoti doživjeli glazbenu afirmaciju. Subotička scena i danas nudi brojne zanimljive i često neotkrivene sadržaje.

Program kulturne razmjene "Subotica Express" već petu godinu za redom u Zagrebu predstavlja najuzbudljivije od tamošnje scene i zauzvrat, na predstavljanje u Suboticu šalje novo i neotkriveno iz zagrebačkog kulturnog podzemlja.

MOČVARA

Ove se godine u Močvari 21. rujna u četvrtak s početkom u 20 sati predstavljaju kultni ilustrator Damir Pavić Septic, redatelj Andrej Boka, muzički projekt Ж te literarno-umjetnički časopis "Symposion".

Zagrebačku podršku kolegama iz Subotice pružaju naš Igor Hofbauer Hof koji predstavlja svoje recentne sitotiskane koncertne plakate te djevojke iz alternativnog rock benda Seven Mouldy Figs. Zlatko Majsec će predstaviti knjigu "Frik iz kvarta".

Igor Hofbauer Hof

Igor Hofbauer Hof

Igor Hofbauer Hof

Igor Hofbauer Hof

Igor Hofbauer Hof

Ovaj projekt kulturne razmjene u sklopu kojeg će umjetnici jednog grada biti predstavljeni u drugom su pokrenuli Udruženje za razvoj kulture "URK" i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo Danilo Kiš iz Subotice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:07