PILOT PROJEKT

Ministarstvo kulture s milijun kuna financira 41 projekt vizualnih umjetnika

 Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
Potpore se dodjeljuju u dvije kategorije - potpora stvaranju i sufinanciranje troškova radnoga prostora

ZAGREB - U sklopu pilot projekta - Javnog poziva za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika Ministarstva kulture za 2018. godinu, odabran je 41 projekt koji će se financirati s ukupno više od milijun kuna, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Muzeju suvremene umjetnosti.

"To je model financiranja koje poznaju mnoge europske države, to su kao male stipendije za istraživanja, pripremu izložbi, a otvorili smo i mogućnost za financiranje i opremanje radnih prostora, atelijera, što je još jedan važan doprinos, pogotovo samostalnim umjetnicima", rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek o natječaju pokrenutom jer vizualni umjetnici u najvećoj mjeri u Hrvatskoj ostaju izvan sustava javnog financiranja.

Neujednačeni projekti

Najavila je da će se sada pažljivo analizirati projekti pristigli na natječaj, vidjeti gdje je bio najveći interes, te u skladu s time modificirati natječaj za sljedeću godinu, koji bi se kao jedan od redovitih natječaja Ministarstva trebao raspisati ranije, već u prvom kvartalu.

"Nadam se da će gradovi, pogotovo oni u kojima djeluje veći broj vizualnih umjetnika, slijediti ovaj primjer i pokrenuti natječaj kako bi vizualnim umjetnicima otvorili druge izvore financiranja", dodala je.

"Odobren je 41 projekt u ukupnom iznosu od 1.015.000 kuna. Interes je bio dosta velik, a uočili smo iznimno geografski neujednačenu prisutnost projekata iz različitih dijelova Hrvatske, kao i veliku razliku u kvaliteti prijava", napomenula je.

Stoga će se, najavila je, do raspisivanja sljedećeg natječaja napraviti nekoliko radionica gdje će se umjetnici moći upoznati s primjerima uspješno napisanih projekata.

Obuljen ističe kako je javni poziv važan i u kontekstu nekoliko reformskih poteza koji se provode u Ministarstvu kulture, novog Zakona o muzejima i Zakona o umjetnicima.

Ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić istaknula je kako je i muzejima važno da umjetnici imaju sredstva kojima mogu producirati radove.

"Veliki su troškovi kada se radi o slikarstvu, a pogotovo o video produkciji, instalacijama, postprodukciji, kompleksnim multimedijskim projektima. Kada planirate izložbu dobro je znati da će umjetnik isproducirati rad koji je planirao", rekla je.

Potpore se dodjeljuju u dvije kategorije - potpora stvaranju i sufinanciranje troškova radnoga prostora.

Prijavilo se 147 umjetnika

Načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković izvijestila je da se na javni poziv, koji je bio otvoren do 20. srpnja, prijavilo 147 umjetnika u obje kategorije, a ukupno je potraživano nešto više od 4,5 milijuna kuna.

"U prvoj kategoriji odobreno je 690.000 kuna, u drugoj 325.000 kuna, a Grad Zagreb dominira po broju prijavljenih i odobrenih potpora što će se, nadam se, ubuduće promijeniti", rekla je.

Bilo je važno ukazati na značenje procesa promišljanja usmjerenog na individualni kreativni razvoj, uspostaviti uvjete cjelovitog i kontinuiranog profesionalnog djelovanja umjetnika te ući u što dinamičniju komunikaciju s njima, dodala je.

Članica povjerenstva za natječaj Martina Munivrana smatra kako je projekt izuzetno značajan jer podupire produkciju rada umjetnika, neovisno jesu li vezani uz neku instituciju. "Ovo je jedan od najznačajnijih projekata za vizualne umjetnike, vjerujem da će rasti i donijeti svima dobro", poručila je.

Detaljan popis odabranih projekata nalazi se na web stranici Ministarstva kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:05