MEČ ZA TITULU

'Ministre Biškupiću, dosta ste vladali. Čekam vas u ringu'

Performans će se održati u sklopu uličnog festivala Zagrebi

Na Glavnom kolodvoru 10. rujna već u ranim jutarnjim satima počet će se postavljati boksački ring u kojem će se u 18 sati održati boksački dvoboj. Protagonisti, međutim, neće biti profesionalni boksači: umjetnik Siniša Labrović izaziva ministra kulture Božu Biškupića.

Obrana titule

- Ja bih, naime, želio njegovu funkciju. Zakazao sam točan sastanak i nadam se da će mi Biškupić odgovoriti. Smatram da mogu biti još gori ministar kulture od Biškupića i nastojat ću dotući suvremenu umjetnost. Suvremena umjetnost imat će šansu tek u trenutku kad postane arheološka činjenica. Tada će našem društvu postati relevantna.

Nisam ništa manje sebičan od aktualnog ministra kulture i smatram da bih taj posao mogao obavljati sjajno. Nastojat ću da ekipa koju okupim bude na nizini zadatka - navodi sinjski umjetnik.

Njegov će se performans izvesti u sklopu uličnog festivala Zagrebi, s podnaslovom “Kultura je pod kućom”. Naslov je performansa “Meč za titulu ministra kulture RH”, a Labrović se obratio ministru Biškupiću ne skrivajući svoju želju za foteljom u Runjaninovoj te službenim pismom koje počinje obraćanjem: “Pozivam Vas da obranite titulu ministra kulture...”.

- Ovaj vid borbe, boksački meč, odabrao sam zbog tradicionalne hrvatske sklonosti sportu i fizičkom nadmeta-nju. Smatram da je napokon došlo vrijeme za otvorene karte, odnosno da u kulturi pobijedi najjači i najmbiciozniji. Ljudi u mojem ministarstvu neće dobivati posao na temelju profesionalnih dostignuća, niti će na kustoska mjesta u muzejima dolaziti najveći profesionalci. Postojat će mogućnost da svi počnu raditi sve, neće biti kriterija - oštar je u svojoj kritici umjetnik.

Više razumijevanja za art

Oštrije od kritike odjeknut će performans umjetnika, koji smatra da bi trebalo biti više razumijevanja i više novca za suvremenu umjetnost te da Ministarstvo ne raspoređuje budžet na pravilan način.

Nekadašnji profesor iz Sinja iz dana u dan postaje enfant terrible hrvatske likovne scene i miljenik međunarodne kritike, a iza sebe ima raznolik opus: organizirao je “Big brother za ovce”, mokrio sebi u usta, izdao “Udžbenik za kriminalce”, prodavao vlastitu kožu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:25