TRŽIŠTE UMJETNINA

Modiglianijeva slika prodana za 157,2 mil. dolara

Slika Amedea Modiglianija “Nu couché” prodana je za 157,2 milijuna dolara na aukciji u njujorškom Sotheby’su i time se uvrstila među najskuplje prodane slike na aukciji (četvrta je po redu, prethode slike Da Vincija, Picassa i još jedna Modiglianijeva).

Ujedno je, priopćili su iz Sotheby’sa, najskuplja pojedinačna umjetnina koju su u ovoj aukcijskoj kući ikada prodali. Početna je cijena bila 125 milijuna dolara, no cijena se dizala brzo, po dva i po pet milijuna dolara, i u samo par minuta slika je prodana. Ne zna se tko je kupac, no poznato je da je onaj tko ju je prodavao sliku kupio na aukciji 2003. godine za “samo” 27 milijuna dolara, te je tako zaradio pozamašnu cifru. Inače, prodana je slika bila na netom završenoj velikoj Modiglianijevoj retrospektivi, koja je bila u londonskoj galeriji Tate, gdje je bila zvijezda izložbe.

Brooke Lampley iz ove aukcijske kuće tumači kako je riječ o ikoničkom radu, zato je postigao tako veliku cijenu. Slika je nastala 1917. kao dio serije Modiglianijevih aktova, koje je, kada ih je izložio, policija nakratko zaplijenila zbog “nepristojnosti”. Struka tvrdi kako su ova i nedavna aukcija u Christies’u dokaz da tržište umjetnina i dalje cvjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:48