TJEDAN U 10 PITANJA

'Na zidovima vidite nažvrljane penise, no gdje ste vidjeli klitoris? Mi ćemo 2,5-metarsku verziju postaviti u Zagreb pa neka buja i pušta korijenje'

 Darko Tomaš / CROPIX
Karla Horvat-Crnogaj je kustosica i producentica, autorica programa “All things clitoris”

1. Gospođo Karla, osmislili ste program “All things clitoris” na Queer Zagreb Festivalu. Što će se moći vidjeti u njemu?

- Klitoris u svom njegovom sjaju! Prvo dakle pokrivamo cvjetnu instalaciju ispred Muzičke akademije, ali program se nastavlja: predstavljamo prvi hrvatski fanzin posvećen klitorisu s radovima autorica Ivane Armanini, Maje Maar, Ene Jurov, Ire Bulić i Lucíe Aimare Borjas, držimo anatomsko predavanje i održavamo radionice 3D printanja klitorisa, vezenja klitorisnih motiva i izrađujemo hrvatsku verziju Glitorisa.

2. Kako ste se zainteresirali za temu klitorisa?

- Negdje 2012. sam naletjela na članak na io9 gdje je bio crtež potpune anatomije i tada sam shvatila kako je to možda prvi put da to vidim u nekom mediju. Ili bilo gdje drugdje zapravo. Po raznim javnim površinama vidjet ćete nažvrljane penise, a kad ste negdje vidjeli klitoris?

I onda 2016., kada je francuska sociologinja Odile Fillod svojim 3D printanim modelom klitorisa napravila pr(a)vi medijski buzz, bila sam taman u Berlinu na koncertu Peaches. I na stanici podzemne željeznice ugledala sam na štandu s novinama naslovnicu koju je posve prekrivala slika klitorisa s natpisom koji je uskličnim tonom obznanio kako je eto, to sve - klitoris. I onda sam shvatila da mi je jako važno da ta informacija i u Hrvatskoj postane tako istaknuta.

3. Koliko se najnovija otkrića o klitorisu razlikuju od onih koje su do tada bile u medicini. Što je novo?

- Još krajem 19. stoljeća detaljno su opisani dijelovi klitorisa, no ta otkrića u najvećem dijelu nisu utjecala na sadržaje medicinskih udžbenika - do danas, vizualni prikazi ženske anatomije najčešće su reducirani na prikaz reproduktivnih elemenata. Tek 2009. proveden je prvi ultrazvuk klitorisa tijekom vaginalne penetracije gdje se ustanovilo koliko se klitoris kreće tijekom seksa te koliko zapravo njegovi dijelovi nabubre.

Ukratko, svako novo saznanje otkriva koliko klitoris odražava sve one karakteristike o kojima često razgovaramo, iako u drugačijem kontekstu - osjetljivost glavića, gotovo jednak proces erekcije - samo što se sve to mahom odvija unutar tijela i nije toliko vidljivo.

4. Program otvarate danas u podne otkrivanjem instalacije 2,5-metarskog klitorisa. Tko ga je osmislio i izradio i koja je poruka?

- Autorice instalacije koje u podne 18. svibnja otkrivamo ispred Muzičke akademije su dizajnersko-arhitektonski duo Maja Subotić Šušak i Iva Peručić. Dakle postavljamo klitoris u živi gradski prostor i dajemo mu mjesta da buja i pušta korijenje, ponajprije u našoj svijesti. A najljepši aspekt svega je da klitorisna instalacija nastavlja živjeti u našem gradu! Nakon boravka u centru grada do 24. 5., instalaciju premještamo na savski nasip, gdje će nastaviti rasti i širiti svijest o svojoj snazi.

5. Prije šest godina umjetnica Sophia Wallace u New Yorku je postavila instalaciju pozlaćenog klitorisa koju su posjetitelji mogli jahati na “Clit rodeu”. Zna li se kako je ta instalacija djelovala na svijest žena o njihovoj tjelesnosti?

- Rad Sophie Wallace je sjajan u misiji uvećavanja klito-pismenosti. A postoji niz klito-heroina, umjetnica i aktivistica koje marljivo rade na uvećavanju vidljivosti super moći klitorisa. Istaknula bih još i Lauru Kingsley koja kredom iscrtava klitorise po asfaltu diljem svijeta i animirani dokumentarac “Le clitoris” Lori Malépart-Traversy.

6. I nama muškarcima je ovakav oblik klitorisa pravo otkriće. Smatrate li da muškarci malo znaju o klitorisu jer ih to ne zanima ili im žene ne znaju dobro opisati njegovu ulogu?

- Mislim da jednostavno malo ljudi uopće zna o potpunoj anatomiji klitorisa. A i da nemaju osviješteno niti zašto bi im to bilo važno znati. S druge strane, neznanje slabi uopće hrabrost za pokretanjem razgovora - a znanje pak - ohrabruje!

7. U programu je radionica vezenja klitorisa. Je li to nešto slično pletenju nakurnjaka?

- Slično je samo po tradiciji ručnog rada. Ali, nakurnjaci prekrivaju - a ovi vezovi koje ćemo izrađivati s autoricom Sarom Morić čine upravo suprotno: otkrivaju kako točno klitoris izgleda te, uz pomoć citata koje će sudionice same birati, prezentiraju i stav autorice veza.

8. Na kraju programa na rasporedu je izrada glitorisa. Što je glitoris i koja je njegova funkcija?

- Glitoris je upravo ono kako i zvuči - divovski klitoris prekriven šljokicama! Funkcija koncepta australske umjetnice Alli Sebastian Wolf jest educirati i osnažiti - a to ćemo u Zagrebu napraviti i time što će Glitoris šetati na ovogodišnjoj povorci Ponosa.

9. Jeste li predvidjeli mogućnost da neke konzervativne udruge prosvjeduju protiv vašeg programa?

- Pa iskreno, reakcije medija i javnosti posve su pozitivne. Klitoris je jednostavno jedna jako optimistična pojava - nešto što postoji samo kako bi uzrokovalo zadovoljstvo. I posjeduje ga polovica čovječanstva! Ne vidim prosvjede protiv bubrega, ne bi ih očekivala niti protiv ove moćne nakupine živaca.

10. Što bi vas činilo sretnom kada bi vaš program promijenio u promišljanju o ženskoj seksualnosti?

- Sjećate se kako sam rekla da nema žvrljotina klitorisa? Pa, navodno su se nakon prve Klitaonice u prosincu počeli neki pojavljivati i po Filozofskom. Na prvoj radionici navijale smo grupno i glasno dok je printer izrađivao model - ti ushićeni izrazi lica sudionica jedno su jako toplo sjećanje koje čuvam. Vidjela sam i zastavicu na Noćnom maršu s klitorisom i to me razgalilo. Usrećit će me vidjeti klitoris - i čuti tu riječ - sve češće i u raznim prigodama. Moć klitorisa jest da žene učini osnaženima u doživljaju vlastite tjelesnosti - i treba pružiti svaku priliku da se to i dogodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:54